• Dagens solstråle Elin Sotkasiira med sin dvärgvädurskanin Baylie. Båda tillbringar sommaren på 4H-gården vid Djulö. Elin som lägerchef och Baylie som en av gårdens djur som barn får lära sig ta hand om. Foto:
  • Djur, shopping och Disney står högt i kurs hos Elin Sotkasiira. Foto:
1/

Hon chefar för omtyckt läger

Solstråle
annons

19-åriga Elin Sotkasiira gör sitt andra år som lägerchef på 4H-gården vid Djulö. Ändå är hon något av en veteran.

— Här har jag växt upp, säger hon.

Hemma för Elin Sotkasiira är egentligen Skalltorp en bit utanför Katrineholm men också Djulö 4H. Redan som 7-åring var Elin på sitt första 4H-läger vid Djulö och sedan har hon varit där varje sommar. Vid 12, 13 års ålder blev Elin ledare och är sedan förra året chef, tillsammans med Josefine Björling, för verksamheten.

— Det var lite jobbigt i våras de två veckorna som vi förberedde lägerverksamheten samtidigt som jag tog studenten, säger Elin.

En lägerdag är det 7-9 personer som arbetar på 4H-gården och som mest har de ansvar för 29 barn. Självklart finns det en massa djur som ska skötas också: kaniner, marsvin, får, grisar, höns och en dag i veckan en ponny.

Som den enda med körkort är det Elins jobb att handla. Pappersjobbet har också kommit att bli hennes. Tidigare var Elin även engagerad som ledare när Skog och ungdom arrangerade äventyrsläger.

Elin gillar att träffa nya människor och det får hon göra genom sitt engagemang i 4H. Dels i lägerverksamheten vid Djulö men också på läger för ledare från hela landet.

Hemma i Skalltorp har Elin mamma, pappa och tvillingbror. Elin är tillsammans med Oskar, vars syster Josefine Sjölin nominerade henne till Dagens solstråle med motiveringen "hon förgyller barnens sommarlov och även mitt liv sen ett bra tag tillbaka".

— Roligt och oväntat. Josefine och jag brukar hitta på saker, och så diskuterar vi serier, smink, kläder och tar Instagrambilder.

Om två veckor får Elin en kort semester. Disneyland i Paris väntar.

— Det är tredje året i rad. Jag älskar Disney, det är till och med roligare än att shoppa. Mycket handlar om musiken, utan den skulle inte filmerna vara lika magiska. Förra året var vi på sex sing-a-long-föreställningar när vi var på Disneyland. Jag åker med min moster, hon tycker lika mycket om Disney som jag.

Elins favoritfilm är "Frost". Hon har för länge sedan tappat räkningen på hur många gånger hon sett den, men en gång såg hon den fem gånger på tre dagar.

— Jag har döpt en av kaninerna här till Frost.

Shopping, kläder, skor och väskor, är också ett intresse. Men nu försöker Elin att spara pengar. Hon vill flytta hemifrån, till Katrineholm, så småningom och då behövs ett startkapital.

Vad som väntar i höst är osäkert. Elin har sökt jobb på fritids.

— Jag tycker ju att det är väldigt kul att arbeta med barn och ungdomar.

Känner du en solstråle?

Det kan vara vännen som såg till katterna, mormor som passade barnen, eller grannen som tog inbrottstjuven på bar gärning.

Nominera genom att fylla i Solstråleformuläret på kkuriren.se, eller skicka din motivering, samt ditt namn, till solstralen@kkuriren.se.

Det går också bra att skicka nomineringen till Katrineholms-Kuriren, Box 111, 641 22 Katrineholm, märk kuvertet ”Solstrålen”.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

DjurLedarenatur
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka