Gunnar Andersson

Till minne

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att Gunnar Andersson, en av de största i Österåkers Idrottssällskap, gått bort. Kanske den allra störste.

Men det är inte bara idrotten man förknippar Gunnar med. Även uttrycket "Gunnar i skolan" blev ett begrepp. Nästan alla i min generation som har bott i Österåker har ett förhållande till Gunnar genom hans funktion som skolvaktmästare. Under min skolgång vara han alltid där.

Men det är framför allt hans insatser på fotbollsplanen som gjort mest intryck på mig under min uppväxt. Mina föräldrar och jag var ofta på Hagby för att titta på matcherna. Jag kan fortfarande, när jag tänker tillbaka, se matchstället som ÖIS hade: röda tröjor, vita byxor och svarta strumpor med en vit bård. Och mest av allt tittade jag på Gunnar och hans skickliga agerande på planen.

När jag senare blev ledare och ÖIS nyttjade skolans lokaler för träning och sammanträden så hade Gunnar varit där och låst upp. Och när vi avslutat aktiviteten var han där och låste.

Det fanns nog ingen post inom ÖIS som han inte hade jobbat med.

Tankar och minnen far genom huvudet i stunder som denna. Och det är inte utan stolthet som jag drar mig till minnes ett foto från tidigt 70-tal, där jag är med på samma lagbild som Gunnar.

Conny Larsson

Österåker

Läs mer om dessa ämnen

ÖsteråkerDödsfallfotbollskola och utbildning