• May Frölund, som bor på Gullvivan, tittar in i kameran. På julbordet är skinka, lutfisk och risgrynsgröt hennes favoriter. Maria Ivarsson (i svart), enhetschef på Furuliden, syns också på bilden. Foto:
  • Viola Pettersson har hjälpt till att göra julbocken i granris. "Det var roligt!", säger hon. Foto:
  • Aktivitetshandledarna Birgitta Jönsson, Siv Haarala och Eva Svedlind började stöka i köket i ottan. Foto:
  • Furuliden. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Guldkantad morgonstund på Furuliden

Äldreomsorg

I arla morgonstund började förberedelserna för fredagens frukost på Furuliden, hotellfrukost med jultema. Samlingssalen på äldreboendet var ett populärt ställe denna morgon och förmiddag. Där fanns fröjd för både gom och öga.

Furulidens tre aktivitetshandledare Siv Haarala, Birgitta Jönsson och Eva Svedlind drog i tåtarna för denna begivenhet med drop in under två och en halv timme.

– Julfrukosten är till för hela huset. Det är ju ett trevligt tillfälle för personal och boende att äta tillsammans. Alla orkar inte komma hit, men de får hjälp att få mat till sina rum, berättar Siv Haarala.

Hon och hennes kolleger var på plats i köket redan 05.15 för att hinna få allt klart. De satte fyr i kaminen och tände värmeljus i salen för att inte frukostgästerna skulle frysa. Dagen innan hade de förberett och dekorerat borden med löpare, ljus, och julstjärnor.

– Det tar lite tid, men det är det värt! Det är uppskattat det här, säger Siv Haarala.

Det visade tillströmningen och stämningen. Många var tidiga, och fler och fler kom frampå förmiddagen.

Inga Larsen var en av dem som lät sig väl smaka.

– Det här är jättebra tycker jag. Godast, det var svårt... jag tar nog skinkan i alla fall, sa hon.

May Frölund och Bertil Gustafsson, båda boende på avdelningen Gullvivan, slog sig ner vid ett bord och smakade på med god aptit.

– Det är fantastiskt! Fina blommor och till och med en julgran! sa May Frölund om arrangemanget.

– De här är jättebra. Det är första gången det har varit så här, sa hennes bordsgranne.

Några gånger per år har Furuliden hotellfrukost. Detta var speciellt med jultema. Och det märktes överallt. Det fanns adventsljusstakar, julblommor och tomtar med mera. I entrén till samlingssalen stod en stor julbock av granris, tillverkad på Furuliden av personal och boende.

Birgitta Andersson är undersköterska på Furuliden, och hon berömde de ansvariga.

– Det här är helt fantastiskt! De är guld värda! All glädje som det sprider! Det sätter den guldkant som vi försöker skapa, säger hon.

Många hjälptes åt denna morgon, och de fick också ett tacktal av en man som klingade i glaset. "En man från Gullvivan" vill han kallas i tidningen.

– Det har varit en underbar morgon! sa han och alla stämde in i en applåd.

Läs mer om dessa ämnen

HälsaJulMatÄldreomsorg