Från lokaler i Ava-huset i Katrineholm organiserar Lotta Borgiel resor som går till Nepal, Kamtjatka, Kuba och många fler länder. Foto:

Gränslösa idéer skapar nya reseupplevelser

Mötet

Det började med eget resande, tog vägen över revisorsjobb och servering, och landade för femton år sedan i det egna företaget Gränslösa resor. Lotta Borgiel har funnit sitt sätt att leva, och fortsätter drivas av nyfikenhet på världen och människorna.

– Nyfiken vill jag vara hela livet! Jag tror man håller sig ung så länge man är nyfiken, säger Lotta Borgiel.

Hon tar emot i företagets fräscha lokaler i Ava-huset i Katrineholm. Hon med flera flyttade in där när Ericsson lämnade sitt omställningsprojekt Framtidscenter.

Sedan tre år tillbaka har Lotta Borgiel en anställd, Anna-Karin Staflin.

– Det är så otroligt roligt att vara två! Vi är väldigt olika, vi kompletterar varandra, säger Lotta Borgiel.

Kollegan bor i Surahammar, och själv bor Lotta vid Ekudden i Byle. Tidigare var det gamla kapellet i Marsjö, Vingåker, hem för henne och hennes familj, och bas för hennes företag.

Lotta Borgiel kommer från Stockholm, hon växte upp i Farsta och Örby. Efter gymnasiet åkte hon till Chamonix i de franska alperna.

– Jag städade och åkte skidor. Sen kom jag hem, med en fransman på import. Han fick jobb som bagare i Vaxholm, och jag blev servitris på pizzerian, berättar hon, och tillägger att "det sprack ju ganska snart".

Då flyttade hon till Kungsholmen och blev revisorsassistent. Resandet lockade, och hon fick jobb på nystartade Äventyrsresor. Till hennes reseerfarenheter hörde då att ha rest på egen hand i sju månader, efter att ha börjat med resesällskap.

– Den klassiska resan: flyg till Bangkok. Thailand, Malaysia, Singapore, Nya Zeeland, Fidji. Jag åkte till Indien och Nepal, vandrade mycket i Himalaya. Jag var vid base camp på Mount Everest, och vid Ganges källa.

På frågan hur det var att resa ensam säger Lotta:

– Det var inte så ensamt. Du möter ju människor! svarar hon med den energi och entusiasm som präglar henne.

Av ägaren till Äventyrsresor fick hon frågan om hon ville bli reseproducent.

– Om jag hade fått önska mig ett jobb, så var det att bli reseproducent. Ja, jag fick mitt drömjobb. Jag hittade rätt där.

Lottas man, Mikael Borgiel, kommer liksom Lotta från Stockholm, men hade kapellet i Marsjö när de två träffades.

– Det är bättre för barnen att växa upp på landet. Jag började veckopendla till Stockholm, jobbade tre dagar där. Det var fantastiskt ett tag, men där tog möten mycket av min tid samtidigt som jag kände att jag inte räckte till för familjen.

– Då tänkte jag att antingen pluggar jag eller så startar jag eget. Det blev inget plugg, det blev Gränslösa resor för hela slanten. I år firar vi 15-årsjubileum. Den första resan gick våren 2004.

Redan under sin tid på Äventyrsresor hade Lotta planer på resor för kvinnor, för att komma i kontakt med kvinnor på resmålen, men när hon fick en ny chef föll det, eftersom han inte tyckte om idén. Lotta gjorde slag i saken som egen företagare, vilket visade sig vara lyckosamt.

– Numera är kvinnoresorna inte vårt största segment längre. Sedan dess har det kommit natur och kultur, cykla och vandra, och sedan Anna-Karin kom hit har vi även historiska resor.

Företaget har ökat från tre miljoner i omsättning till åtta miljoner.

Fritiden är fylld av intressen, särskilt det senaste, cykling.

– Det kanske var den bästa 50-årspresenten; jag fick ett nytt intresse. Jag köpte en mountainbike. Du anar inte, det är så roligt!

Lotta drömmer inte om något för egen del.

– Jag har det bra. Vi flyttade till Ekudden för tre år sedan, och vi stortrivs. Det är fantastiskt. Det ligger suveränt på en udde i Tisnaren. Jag tycker om att simma, paddla, åka skidor och segla, att då bo vid sjön, det kan inte bli bättre! Det är härligt att vara ute i naturen. Det är ju så vackert där vi bor.

Lotta Borgiel

Född och uppvuxen: i Stockholm

Bor: Ekudden, Byle. Tidigare i Marsjö, Vingåker.

Familj: maken Mikael, vuxna barnen Björn och Anna

Är: reseföretagare

Beskriv dig själv med tre ord: nyfiken, modig, snäll

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVingåkerPersonligtResor
Relaterat