• Meja Vogt Goretti pillar nyfiket på sina leksaker tillsammans med mamma Madeleine Vogt och Robin Wallin Goretti. Hon skiner upp när musik spelas och sen är det dans på golvet som gäller. Foto:
  • Mejas projekt: att lära sig gå. Foto:
1/

Gott nytt för Meja och föräldrarna

Katrineholm

Hon var den första att födas i kommunen under 2017. En timme efter tolvslaget på nyårsafton kom Meja Vogt Goretti till världen, det år som Katrineholm skulle fira 100 år. Nu lider jubileet mot sitt slut och Meja fyller ett år.

Det händer så otroligt mycket på ett år. Tiden har gått så snabbt, säger Madeleine Vogt, mamma till Meja Vogt Goretti som snart fyller ett år.

Meja blev inte bara Katrineholms förstfödda, utan även föräldrarnas. Året, som inleddes med barnfödsel och sedan uppvaktning från kommunen, har inneburit nya rutiner och tankesätt för paret.

– Vi har inte gått miste om något, men vi gör allt annorlunda nu. Vi planerar mer och tänker lite extra, säger mamman Madeleine Vogt.

Robin Wallin Goretti, pappa till Meja Vogt Goretti, håller med.

– Det är inte så stor skillnad, man kanske har lite mindre tid till träningen bara. Men det händer ju att tanken slår en, att wow, jag har blivit farsa. Jag har en familj när jag kommer hem. Och det är ju häftigt, säger han.

Familjen Vogt-Goretti bor i Forssjö och de planerar att stanna där resten av Mejas uppväxt.

– Det känns tryggt och barnvänligt också sedan när hon blir äldre, säger Madeleine Vogt.

Under året har Madeleine Vogt varit föräldraledig och Robin Wallin Goretti har jobbat. Men nu blir det ombytta roller inför 2018.

– Det ska bli jättemysigt att få vara hemma nu. Madeleine börjar jobba nu i januari och då ska jag vara pappaledig, säger Robin Wallin Goretti.

Och Meja då? Hon har blivit en bestämd ung dam redan under år ett.

– Låt oss säga så här: gillar hon inte något så får man veta det snabbt. Men det har inte varit några problem, säger Madeleine Vogt.

Spaghetti med köttfärssås är jubileumsbarnets melodi, likaså att leka med det jämnåriga grabbgänget och att besöka den öppna förskolan. Dagis väntar efter sommaren 2018. Men Meja Vogt Gorettis nuvarande största projekt är att lära sig att gå.

– På julaftonskvällen började hon att resa på sig och nu gör hon det hela tiden. Det är lite läskigt, men nu går det fort, säger mamman nöjt.

För familjen blir det dubbelt firande i helgen. Först nyårsafton och en revansch på fyrverkeriet som de missade förra året (med goda skäl!) och sedan Mejas ettårskalas med släkten på nyårsdagen.

– Det känns så mysigt att vi alla ska samlas inför första födelsedagen. Vi har beställt tårtor och är redo, säger Madeleine Vogt.

Att dottern Meja Vogt Goretti föddes först i Östergötland och på nyårsdagen tycker föräldrarna fortfarande är roligt, även om de mest är glada för att hon kom till dem och mådde bra.

– Det blir roligt sen när hon blir äldre och det är ju lite extra minnesvärt med omständigheterna, säger Robin Wallin Goretti.

Kort om Meja Vogt Goretti

Ålder: Den första januari 2018 fyller hon 1 år

Familj: Mamma Madeleine Vogt och pappa Robin Wallin Goretti

Bor: I ett hus i Forssjö

Äter helst: Spaghetti och köttfärssås

Äter helst inte: Fisk.

Favoritaktivitet: Öppna förskolan och att bada.

Gillar: Allt som låter.

Dold talang: Kan dansa redan innan hon kan gå

Sover: Gärna, men inte hela nätter ännu.

Aktuellt för Meja: Kusinen som bara är några månader yngre har precis flyttat till Forssjö