Erfaren. Göran Söderlund har besökt alla världsdelar utom Australien. Han har sett elände och rikedom. Han har skrivit hem om några av idrottens största händelser – och floppar. Allt som oftast har golfklubborna varit lika viktiga i packningen som skrivmaskin och dator. Det var för övrigt golfen som styrde husköpet och gjorde att han valde sommarstugan i Toltorp, med härlig utsikt över Brosjön. Bild: Roger Culmsee

Göran Söderlund fyller 65 år

Personligt
Urlöjligt var hans första intryck. När han själv prövade missade han bollen de tre första slagen. Nu är Göran Söderlund så inbiten golfare att sporten till och med styrde husköpet. Precis som idrott har styrt hela hans journalistliv. I dag, 11 maj, fyller han 65 år.

Det var tidigt 80-tal. Göran befann sig i Florida för att bevaka det svenska simlandslaget inför VM i Ecuador. En dag följde han med tv:s Staffan Lindeborg och Åke Brolin till golfbanan.

- Jag kunde inte begripa deras fascination när de som barn kommenterade sina slag och banan.

Nån lockelse måste det ändå funnits. Senare samma år tog Göran sina första lektioner och var fast. Så när han och sambon Teenie letade sommarhus som komplement till trerummaren i Vasastan var kravet att den skulle ligga nära en golfbana.

De hittade huset i Toltorp, vackert belägen på en höjd med utsikt över Brosjön. Att se sjön var ett måste. Precis som närheten till golfbanan också var det. Göran reser sig ur korgstolen, låtsas fatta en golfklubba och måttar ett slag:

- Golfens tjusning är det perfekta slaget när man ser den vita bollen stiga mot en blå himmel. När man lär sig placera bollen och ligga ett steg före i tanken får spelet ytterligare en dimension. Närspelet, att chippa in en boll på green från 30–40 meter, är min styrka.

Han har 11,9 i handicap, kallar sig ”bra motionsspelare” och var obesegrad i seriespelet i H55 förra året.

Men det var ju inte golfspelare han skulle bli. Inte journalist heller. Han skulle bli fotbollsproffs i Italien.

– Jag kom inte längre än till division 4 med KAIK, sen blev jag spelande tränare i sjuan med Hävla.

I bandy kom han med i KSK:s a-trupp, men livsnjutaren "Söder" hade också andra intressen. Som danserna i Folkets Park, på Statt och Linden. De gick inte alltid riktigt att förena ...

1959 fick han sitt första jobb på Katrineholms-Kuriren. 1966 blev han fast anställd, flyttade till Eksjö och Smålands-Tidningen men återvände för att överta faderns möbelaffär, Möbel-Tjänst.

– Jag upptäckte ganska snart att det inte var nåt för mej.

Journalistlivet var roligare och 1969 hamnade han på Expressen. Där stannade han 30 år och bevakade bland annat fem vinter-OS i rad, följde Ingemar Stenmark mellan 1978 och 1985, längdskidlandslaget, Anders ”Lillen” Eklunds väg till EM-titeln, fotbollslandslaget, Tre Kronor och Håkan Carlqvists säsong då han blev motocrossvärldsmästare. På plats har han upplevt några av de största idrottshändelserna.

– I samband med ishockey-VM i Prag 1985 blev jag stämplad som politisk journalist. I den bästa artikel jag skrivit hade jag gått utanför puckens väg. Det blev en spännande fortsättning som slutade med att tjeckisk ambassadpersonal i Stockholm visades ut ur Sverige för spionage.

Av alla roliga uppdrag väljer Göran vinter-OS i Lake Placid 1980 som det bästa:

– Jag var där när Thomas Wassberg slog Juha Mieto med en hundradels sekund på 15 kilometer och jag var på plats i ishockeyhallen när collegespelarna från USA slog Sovjet med 4–3, matchen som kallas ”isens mirakel”, och sen tog OS-guld.