• Plåtskyltarna i Fredrik Åströms stora samling är från perioden 1880–1950. Många av dem finns på Gripsholms värdshus, men även på andra anläggningar som Svenska kulturpärlor driver i Sörmland. Foto:
  • En av många korkskruvar i Fredrik Åströms samling.
  • Även några gamla reklamaffischer har satts upp på väggarna i Gripsholms värdshus källare, men familjen Åströms samling består i huvudsak av skyltar i plåt.
  • Fredrik Åström kan stoltsera med ett medlemskap i klubben The international correspondence of corkscrew addicts, något som bara 50 personer i hela världen kan göra. Han är också medlem i en nordisk klubb.
1/

Fredrik Åström gillar jakten

Personligt

Att vara samlare är att ha en sjukdom. Det säger Fredrik Åström, som nog har drabbats hårdare än den genomsnittliga sörmlänningen.

Fredrik Åström samlar på mycket; kakelugnar och viner, plåtburkar och ölglas, men framför allt reklamskyltar och korkskruvar.

— Vissa blir maniska i sitt samlande. Jag med, kanske. Jag kan känna lite så när jag sitter och plockar med alla grejer och inser hur mycket det är. Men jag försöker att inte samla på mig allt för mycket, utan satsar på att öka kunskapen och höja kvaliteten i mina samlingar, berättar han.

Fredrik Åström är vd för Svenska kulturpärlor, däribland Dufweholms herrgård i Katrineholm och Gripsholms värdshus i Mariefred.

— Vi har förmånen att ha många hus och stora allmänna ytor där vi kan visa upp delar av samlingarna, säger han och visar ner i Gripsholms värdshus källare.

Väggarna längs med gångarna som leder fram till tvättstugor, förråd och förberedelsekök är klädda med reklamskyltar. Med några undantag är det svenska skyltar i litograferad eller emaljerad plåt, som gör reklam för olika produkter som salufördes mellan 1880 och 1950.

— Det roligaste är jakten. En skylt jagade jag i 15 år. Vi var i Åre och gjorde någon catering när jag var tvungen att springa in på Ica. Där satt en fantastisk skylt med reklam för Sveakaffe. Jag ringde den där Icahandlaren en gång om året. När han hade sålt butiken la jag ett fett bud och så blev den min till slut, berättar Fredrik Åström.

Familjen Åström har nu omkring 3 500 reklamskyltar i sin ägo, vilket gör samlingen till Sveriges största. Många av skyltarna finns med i boken Tunga varumärken från 2010, som antikexperten Peter Pluntky har skrivit med stor hjälp av Fredrik Åström.

Fredrik Åström är uppvuxen med en samlande far, som försåg Plevnagården i Malmköping med olika lanthandelsföremål. När Plevnagården skulle bli med vinkällare och far och son besökte loppisar för att leta efter saker som skulle få vara med i inredningen, väcktes Fredrik Åströms intresse för korkskruvar.

— I dag tänker vi ju bara på vin när vi pratar om korkskruvar. Men förr förslöt man allt med kork, allt från symaskinsoljor till ölflaskor, så det behövdes korkskruvar i alla möjliga storlekar, berättar Fredrik Åström, som räknar sina egna till omkring 5 000 stycken.

Samlandet tycks vara ett intresse som går i arv.

— Mina grabbar samlar på Pokémonkort. Jag försöker få dem intresserade av korkskruvar också men de har inte förstått sig på dem än, säger Fredrik Åström.

Fredrik Åström

Ålder: 37 år.

Bor: Mariefred.

Familj: Sambo Johanna Battaroff och sönerna Nils-Oscar, och Edvin, 4 och 9 år.

Yrke: Vd för Svenska kulturpärlor, som driver bland annat Dufweholms herrgård i Katrineholm och Gripsholms värdshus i Mariefred.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholmnostalgi
Relaterat