Richard Ljungholm är en solstråle, vilket är till glädje för bland annat Åke Pettersson som bor på Norrgläntan. Foto:

En mästare på att se de små behoven

Katrineholm

Ni har säkert sett Richard Ljungholm promenera på någon gångväg småleende. Han utövar sina favoritsysselsättningar: att lyssna på schlager och att promenera.

Men sitt arbete utför han på Norrgläntan i Katrineholm, där han sköter allt möjligt.

– Jag är en alltiallo, säger Richard Ljungholm.

Det är något som kollegorna håller med om. När man arbetar och kommer på morgonen så fixar han så de boende får frukost, kokar kaffe och plockar fram, och en massa annat.

Det är Ywonne Sjöblom som har nominerat Richard till stolstråle med motiveringen att han ser de små behoven som Norrgårdens boende, däribland hennes far Åke Pettersson, har.

– Richard upptäckte att pappa gärna ville ha choklad på eftermiddagen och han kommer med en mugg till honom varje eftermiddag. Han kan även sjunga för honom, han förgyller verkligen pappas dag och ger honom trygghet, berättar Ywonne Sjöblom.

Och dagens solstråle trivs verkligen med sitt jobb.

– Jag gillar att arbeta med människor oavsett ålder. I skolan gick jag barn- och ungdomsprogrammet och det är samma bemötande och uppmärksamhet som behövs oavsett ålder, säger Richard Ljungholm.

Nominera en solstråle

Fyll i det här formuläret eller skicka din motivering, ditt namn samt namnet på och kontaktuppgifter till den du vill ska uppmärksammas till solstralen@kkuriren.se eller till Katrineholms-Kuriren, Box 111, 641 22 Katrineholm. Märk kuvertet "Solstrålen".

Hans fritid fylls med musik och det är schlager som gäller. Richard missar inte en deltävling i den Svenska uttagningen. Det blir många mil att åka under våren.

– Jag har dessutom varit på de två senaste stora finalerna när de gått här i Sverige, både den i Malmö 2013 och den som gick i Stockholm 2016. Mina favoriter är Loreen och Oscar Zia, avslöjar Richard Ljungholm.

Vad gör du en arbetsdag?

– Det är allt möjligt, vi kan gå på promenader och fika på kafé, ibland spelar vi spel och är det musik på boendet så går vi dit och lyssnar. Jag tycker att det är roligt att vara bland människor och är nog bra på att lyssna, ofta får jag höra intressanta saker från förr. Till exempel kan jag få höra hur det var att gå på dans förr i tiden. Vi kan gå ut och hälsa på boendets höns som finns på innergården sedan ett par år tillbaka, säger Richard Ljungholm som nynnande på en schlager går vidare för att ta en pratstund eller fixa en eftermiddagsfika åt pensionärerna.

Läs mer om dessa ämnen

PersonligtÄldreomsorg