Dagmar Andersson

Till minne

Dagmar har alldeles för tidigt i livet och väldigt hastigt fått lämna jordelivet. Hon gick bort den 14 november på grund av sjukdom

Dagmar Boukal föddes i Salzburg i Österrike den 2 juni 1951 och bodde på den centrala gatan Rudolf-Biebl-Strasse. Hon hade en halvsyster. Deras mamma var ungerska och arbetade som driftig arbetsledare inom konfektionsindustrin. Dessvärre dog modern i ung ålder.

Dagmar drabbades av den fruktade turberkulosen under tidiga år och skickades regelbundet till sanatorium i alperna. Hon fick under sin uppväxt gå i privatskola på ett kloster hos nunnorna i centrala Salzburg.

Efter moderns bortgång fick Dagmar som ung kvinna komma till sin moster Edith i Sverige. Edith levde tillsammans med Harry Abraham Bocian och han kom att bli Dagmars styvfar. Dagmar hade ett stort stöd av Harry, eller som barnen kallade honom ”morfar Jinko”, och han betydde mycket för Dagmar som hade vuxit upp med en ensamstående mamma.

Dagmar träffade sin blivande man Ove Andersson i Katrineholm och de gifte sig 1981. Paret fick döttrarna Annelie och Jennie. De köpte en nybyggd villa och flyttade till Vingåker innan barnen föddes.

Dagmar arbetade som kontorist på Scania i Katrineholm 1971-2003 med ekonomi, inköp och löneadministration. I och med flytten av Scania till Södertälje valde Dagmar att utbilda sig till undersköterska, hon tyckte mycket om äldre människor och tog hand om dem på ett respektfullt sätt. Hon tyckte om att prata och var genuint intresserad av andra människor.

Under det senaste året tog Dagmar på sig uppdraget att vara ”arbetsledare” för familjens älskade Målvikstorp. De hade äntligen tagit beslutet om att renovera och bygga ut sitt torp utanför Vingåker, för att i våras flytta dit permanent.

Dagmar var glad, stolt och kände en slags fridsamhet vid torpet. Dessvärre hann hon endast bo där cirka ett halvår.

Jag har lärt känna Dagmar och Ove via våra barn. Dagmar var en vacker och strävsam kvinna. Hon tog ett stort ansvar för barnens uppfostran, hushållsarbete och för deras vackra trädgård.

Vi har under många år firat midsommar tillsammans vid mitt fritidshus vid Viala och Dagmar har verkligen bjudit på sig själv och bidragit till många härliga skratt. Hon fattas oss!

Jag lovade Dagmar att hjälpa till som ”bonusmamma” för döttrarna.

Dagmar lämnar man, två döttrar med familjer med sammanlagt fem barnbarn.

Birgitta Åberg Andersson, vän till Dagmar och farmor till två av ovanstående barnbarn

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVingåkerDödsfallbarn och familj
Relaterat