• Dan Rosenqvist med sitt senaste projekt, en svart Saab 900 CD. Foto:
  • Dan Rosenkvists röda cabriolet var med i Saabs egen branschtidning. Den vann inga priser men han var nöjd ändå. Foto:
  • Dan Rosenqvist berättar att han bytt varje skruv på sin bil innan han var färdig med den. Foto:
1/

Biltokiga Dan växlar inte ner

Vingåker

Dan Rosenqvist känner sig fortfarande som han gjorde år 1986, då var han 28 år gammal och hade precis börjat bygga på sin drömbil, en Saab Cabriolet. Ett projekt som han fortfarande gärna putsar på.

Dan Rosenqvist föddes 1958, i Solgläntan i Gropptorp, och har sedan dess alltid bott i Vingåker. Idag bor han med sin sambo, Lilian Rosenberg och sonen Rickard Rosenqvist, i villan i Baggetorp. Hans största intresse är att meka med bilar, och framförallt Saab-bilar.

– Jag är en Saab-iot, säger Dan Rosenqvist och skrattar.

Intresset för bilar växte fram tidigt, redan som ett litet barn märkte hans mamma att intresset fanns där.

– Min mamma har berättat att innan jag kunde gå, så pekade jag ivrigt när bilar passerade och skrek "bip", säger Dan Rosenqvist.

Så fort han sparat ihop tillräckligt med pengar tog han sitt körkort, då var han 19 år.

– Det var en frihet. Jag kunde skjutsa mina föräldrar överallt, vilket var uppskattat. När jag tog körkortet körde jag upp i en Saab och sedan dess har jag inte velat ha ett annat märke.

Dan Rosenqvist kallar sig själv biltokig, han kan urskilja en årsmodell bara genom att se färgen eller stötfångaren på en bil. Första gången han byggde en egen bil var år 1986, han var då 28 år gammal och köpte en Saab 99 för 3000 kronor. Saaben blev efter tre års jobb till en röd Saab-cabriolet.

– Jag har bytt varje skruv på den bilen. När den var klar tog jag den på en utställning som arrangerades av Saab. Den vann inget pris, men den kom med i Saabs egen tidning som de hade då. Då var jag väldigt stolt, säger han.

En kväll, år 1990, tog Dan Rosenqvist cabrioleten och åkte till Norrköping för dans på Borgen. Vikingarna spelade och han hade tagit buggkurser för att kunna glänsa på dansgolvet.

– Den kvällen träffade jag min sambo Lilian, några dagar senare skulle jag åka och hälsa på henne i Norrköping. Jag var så ivrig att jag körde mot rött ljus i en korsning, men jag förstod det inte förrän alla bilarna började tuta. Jag blev helt tokig i henne, säger han.

Två år senare väntade de sitt första barn, en pojke som fick heta Rickard. Ett år senare kom deras dotter Jessica. För Dan Rosenqvist som alltid varit lite av en ensamvarg kändes det väldigt roligt.

– Det var underbart att få en egen familj. Jag har själv fyra syskon, men de var mest med varandra, jag var en sladdis, så det blev på det sättet. Våra barn är väldigt nära vilket jag är glad för, säger han.

Dan Rosenqvist har haft många bilprojekt, det senaste var att renovera en svart Saab 900 CD. Nästa projekt blir att putsa upp den gamla röda cabrioleten igen, för att få den lika glänsande som år 1989.

Imorgon kommer Dan Rosenqvist hålla öppet hus hemma med kaffe, smörgåstårta och tårta.

– Det kommer bli trevligt, mina barn kommer och min syster och hennes familj kommer också, säger han.

Dan Rosenqvist

Ålder: Fyller 60 år den 18 juli.

Familj: Sambon Lilian Rosenberg och barnen Rickard och Jessica.

Gör: Jobbar som svarvare på Engströms mekaniska.

Intressen: Bygga och meka med bilar.

Ska fira: Med öppet hus hemma och smörgåstårta.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBilarFödelsedagar
Relaterat