Mycket är ännu dunkelt om vad som utspelades vid mötet mellan Trump och Putin. Under torsdagen var den ryska versionen att detaljerade förslag överlämnats från rysk sida. Det skulle närmast tyda på att man inte blev överens eller att något ska diskuteras vidare. Men mycket av både Putins och Trumps styre har skett med bluff och desinformation. Det kan döljas något helt annat bakom det lilla som sagts. Washington Post rapporterade att de högsta nivåerna i försvarsmakten famlade och inte hade fått reda på vad på som presidentnivå kan ha beslutats om uppgifter i Syrien.

Det syriska kriget har i stora delar av landet avgjorts genom Rysslands och Irans militära intervention. Assadregimen har med ryska luftangrepp och under ryskt beskydd kunnat krossa oppositionen och metodiskt skjuta sönder bostäder och sjukhus till ruinhögar i de områden där upproret hade fått fäste. Ett mycket stort antal människor som inte varit lojala med regimen har försvunnit i fängelsehålor och tortyrkammare och förmodligen mördats. De som ännu sitter fast i upprorsområden i enstaka provinser kan räkna med att samma metoder blir använda för att framtvinga fullständig underkastelse där regimens herravälde återställs. Respekt för mänskliga rättigheter eller folkrätt är inte att vänta. Ska detsamma bli behandlingen av de kurdiska styrkor som med amerikansk hjälp vunnit kampen mot IS? Att USA drar sig undan utan villkor och lämnar kurderna i sticket kan även Erdoganregimen i Turkiet önska. Den har lierat sig med högernationalisterna och prioriterat krigföring mot kurder framför att beskydda sunnimuslimerna i Syrien.

Den Putinryska infallsvinkeln har sina understödjare också i väst, inte bara i radikal ytterhöger och delar av extremvänstern. SD har i handling röstat för Putinlinjen mot associationsavtalet med Ukraina, men brukar vara noga med att ligga lågt med det, för att inte fästa väljares uppmärksamhet på att så gott som hela ytterhögern i Europa är mer eller mindre på Putins sida.

Så mycket tydligare, men på inget sätt representativ för Centerpartiet eller närstående press, är Skånska Dagbladet, tidigare bonderörelsens och centerns främsta partiorgan. Det senaste där är att Rysslands och Assadregimens omfattande terrorbombningar av bostäder och sjukhus för att knäcka motståndet inte nämns alls i en uppräkning på ledarplats av folkrättsbrott med bombflyg i Syrien. Däremot fördöms USA, Frankrike, Storbritannien, Israel, Turkiet, Irak, Saudiarabien samt Danmark för folkrättsbrott, då de bombat utan "den lagliga syriska regimens godkännande". Skånska Dagbladet fördömer över en kam också det som gjorts för att bekämpa IS, skydda kurdisk trupp ellerstraffa Assadregimen för dess stridsgasangrepp mot civilbefolkning.

Det är ingen tillfällig vurpa. Skånska Dagbladet har inte bara föredragit Trump och hans isolationism framför den "krigshetsande" Hillary Clinton, utan i en lång rad ledare understött Putinståndpunkter eller rysk desinformation – i frågor som Ukraina, nervgasattack i Salisbury i Storbritannien, statsorganiserad dopning i Sotji, gasledning i Östersjön, samt EU-sanktioner. Barack Obama angrips i Skånska Dagbladet för att ha försökt "destabilisera" Ryssland efter "statskuppen" i Kiev, alltså att parlamentet avsatte den Putinlierade presidenten.

Såväl att högerextremisten Steve Bannon som den misstänkt Putin- och Erdoganvänlige nationelle säkerhetsrådschefen Michael Flynn fick lämna Vita Huset beklagades i Skånska Dagbladet. Men Trump stöds fortfarande. Ståndpunkter som en del andra i västeuropeiskt näringsliv eller politik smyger med, förutom i ytterhöger och i Rysslandsinriktade gas- eller andra affärsmannagrupper, framförs utan omsvep i Skånska Dagbladet. Det är på sitt sätt ärligt.

Men det leder också till uppslutning bakom en politik som bryter sönder demokratiernas samarbete och spelar regimer som den ryska i händerna.