I en tid när nazister och högerextremister flyttar fram positionerna är satsningen på att öka kunskaperna om Förintelsen, antisemitism och rasism både välkommen och välbehövlig. Enligt Expo var antalet aktiviteter uppe i 3 660 förra året, varav cirka 180 i Sörmland, och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, stod för över 3 400 av dem.

Det är samma grupp som satte upp propaganda och avspärrningstejp hos flera av arrangörerna till helgens Springpride i Eskilstuna. Som demonstrerade i Boden och Ludvika på 1 maj. Hyrde gymnastiksalen i Vrena för att träna kampsport, tills kontraktet sades upp av Nyköpings kommun.

Som har en sajt på nätet vars ansvarige utgivare har åtalats för över hundra fall av hets mot folkgrupp. Som den 27 januari i år publicerade en text med ingressen: ”Med anledning av att det idag anses vara ’Förintelsens’ minnesdag återpubliceras en artikel som bemöter ’Förintelsen’ – denna groteska bluffhistoria som judisk massmedia nyttjat som ett ideologiskt vapen mot oss.”

Det är här Auschwitz-resorna kommer in i bilden. Alla grundskoleelever ska givetvis undervisas om Förintelsen och antisemitism. Men de som befinner sig i riskzonen behöver mer undervisning än andra, och eftersom propagandaartiklar om att Förintelsen aldrig har ägt rum finns fria att läsa på nätet, är behovet av konkreta bevis för att förstå ibland större än tidigare.

För som förintelseöverlevaren Hédi Fried sa till Dalarnas Tidningar den 30 april, inför NMR:s demonstrationer på 1 maj, ska man alltid vara observant på ”svansen” och försöka hindra dem som ligger i farozonen från att ansluta sig. Hennes medicin stavas framför allt information och hon varnade för det som även andra har påtalat: ”Tillvänjningen är farlig. Man vänjer sig vid en liten sak i dag och då är det lättare att vänja sig med något mycket svårare i morgon. Om tillräckligt många inte bryr sig då blir det till slut fritt fram.”

Där är vi lyckligtvis inte i dag. Motdemonstrationerna på 1 maj var stora i både Boden och Ludvika, och det går betydligt fler i Pridetågen än som sätter upp avspärrningstejp hos arrangörerna. Däremot menar Expo att dagens nazister känner att de agerar i medvind, vilket är en del av en europeisk utveckling sedan flyktingkrisen 2015, och det sker hela tiden nyrekryteringar.

Ökade satsningar på Auschwitz-resor är ett steg för att vända trenden.