På onsdagskvällen störde de Annie Lööfs (C) tal och några timmar senare misshandlades en kvinna med regnbågsflagga. Dagen efter vräktes en annan kvinna omkull vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält, och RFSL:s ungdomsförbund vågade inte fullfölja sitt planerade program eftersom NMR var i närheten.

Nu står nazisterna inte oemotsagda. Mitt i veckan gick en parad igenom Visby med parollen ”inga rasister på våra gator”. Under Lööfs tal fanns både poliser och representanter för Kriminellas revansch i samhället på plats, och precis som förra året granskas organisationen av medierna och får kritik från många olika håll.

Tyvärr räcker det inte. I sitt tal på torsdagensade statsminister Stefan Löfven (S) att NMR inte hör hemma i Almedalen eftersom det är ett demokratiforum. Innan dess hade Annie Lööf i Sveriges Radio uttryckt kritik mot att nazisterna får ha sina manifestationer på centrala och känsliga platser, när de hade kunnat hänvisas till andra ställen, vilket varit välkommet.

I yttrandefriheten ingår att man får säga vidriga saker, även lögner, så länge det inte är exempelvis förtal eller hets mot folkgrupp. Däremot ingår inte att få demonstrationstillstånd när som helst, var som helst, och framför allt inte intill vem som helst. Därför har nazistiska demonstrationer tidigare letts bort från synagogor.

Samma princip borde ha kunnat tillämpas i Visby. Förutom att skicka människor som inte är ”arier” till de länder de tros härstamma ifrån, värna ”vår rasliga överlevnad” och ”skapa en auktoritär stat”, vill NMR exempelvis att det ska vara förbjudet att vara öppet homosexuell samt ”sanera mediekåren från journalister med folkfientlig agenda”. Vidare drar sig många medlemmar inte för att använda våld, och när de plötsligt dyker upp på ett seminarium om äldre i det kontantlösa samhället, är det inte för att lyssna, utan för att skapa obehag (DN, 6/7).

Därmed borde saken vara avgjord. NMR har rätt att demonstrera. Men de bör i så fall fågöra det utanför ringmuren.