Det är frågorna som Moderaterna på torsdagen meddelade att de kommer att gå till val på. Inte genom att exploatera missnöje och oro, utan genom att formulera svar på problem som bekymrar väljare, och visa hur Sverige kan utvecklas i positiv riktning. Målet är att locka väljare från S, SD och soffan, bli större än 2014 och bilda en moderatledd alliansregering.

Byt ut S mot allianspartierna och moderatledd alliansregering mot S-ledd regering, så har du Socialdemokraternas valstrategi, som presenterades i tisdags. Större än så är inte skillnaderna i taktiktänk mellan de två partierna som gör anspråk på statsministerposten.

Därmed inte sagt att det inte finns olikheter.

Socialdemokraterna betonar att de kommer att gå till val som eget parti. Moderaterna betonar alliansen.

Socialdemokraterna ställer skattesänkningar mot välfärd. Moderaterna ställer bidrag mot arbete.

Socialdemokraterna beskriver M och SD som sina politiska huvudmotståndare, vars politik ”leder till försämrad välfärd, tär på sammanhållningen och hotar den svenska modellen”.

Moderaterna framhåller vikten av ett gott samtalsklimat och på pressträffen sa partisekreterare Gunnar Strömmer något som sällan hörs från ett oppositionsparti: Det finns mycket som går bra i landet och han tror inte att Socialdemokraterna vill rasera Sverige. Däremot har partierna olika åsikter i olika frågor och det är där debatten bör vara.

Förhoppningsvis får han med sig hela partiet på linjen, för han har sannolikt rätt i att ”väljarna är trötta på ett gnälligt samtalsklimat”, och en anständig ton kan därför mycket väl bli en konkurrensfördel i valrörelsen. Framför allt eftersom Socialdemokraterna verkar mer intresserade av att skildra Moderaterna som ett Sverigeraserande parti än av att bemöta politiken i sak och ställa målkonflikter mot varandra.

Dessutom finns ytterligare en mening, signerad Strömmer, som alltför ofta ignoreras i debatten av partier av alla färger. Människor är i grund och botten en resurs, inte en belastning, och Sverige behöver invandring. Redan i nästa andetag var det dock slut på den positiva människosynen, när han underströk att M förespråkar en ännu hårdare migrationspolitik än dagens.

Tyvärr är Socialdemokraterna inne på samma spår. Partiet missar sällan ett tillfälle, så inte heller i tisdags, att berömma sig själva för att de har stramat upp förra regeringens migrationspolitik, som de beskriver som ohållbar. Lägg till det som står i inledningen, lag och ordning, med fokus på brott och straff, där tävlingen just nu inte gäller vem som jobbar mest förebyggande, utan att lova hårdast tag, flest poliser och längst fängelsetider, så klarnar bilden av vad vi har att vänta oss.

2002 har gått till historien som språktestvalet. 1988 kallas miljövalet.

Ska vi gissa att höstens uppgörelse blir batongvalet.