Om de politiska styrkeförhållandena förblir oförändrade efter valet, och S och M fortsätter att styra ihop, blir Gustafsson sannolikt oppositionsråd.

De uppgifter som Katrineholms-Kuriren presenterar i dag borde dock omöjliggöra honom i den rollen. Ja, frågan är om Liberalerna överhuvudtaget är rätt parti för Gustafsson.

På sin Facebooksida slår han åt flera olika håll men en röd tråd är invandrare.

I en statusuppdatering från 2013 invänder hanmot att ”importera bärplockare”, eftersom det finns lågutbildade arbetslösa i Sverige.

2015 kommenterar han flera situationer där asylsökande vägrat lämna bussar när de körts till svenska småorter. ”Kör dem till gränsen i stället”, skriver han om asylsökande som inte vill bo i ett gammalt fängelse utanför Sundsvall.

I oktober 2015 delar Gustafsson en artikel från Expressen med rubriken ”Asylsökande i Malung mordhotade av man”. De ska ha angripits på natten i bussen där de sovit. En av dem berättar i artikeln:

– Han skrek att vi skulle åka tillbaka till Syrien. Han knuffade på bussen och vi blev jätterädda. Han tog tag i min pappas nacke och skrek att han skulle döda honom, och han knuffade till en annan man.

Men Gustafsson har annat fokus – de asylsökandes vägran att lämna bussen. ”Fantastiskt vilka krav somliga har”, skriver han.

I juni 2015 kommenterar han en artikel om terrordådet i den tunisiska semesterorten Sousse: ”Underbara länder i norra Afrika och Mellanöstern, samma människor som kommer hit eller är det bara dumma som stannar kvar och mördar?”

En månad senare lägger han upp ett Facebookinlägg från en person som nyligen besökt ett lekland för barn i Skåne. Personen klagar på att en grupp invandrare – ”En del muslimer och en del ickemuslimer, men mest muslimer” – hade gått in på leklandet barfota, trots strumpkrav. En dispyt ska ha uppstått mellan personen och en kvinna i sällskapet. ”Detta är vad våra kära politiker tycker är berikande mångkultur, men DET tycker inte jag”, sammanfattar skribenten.

Stefan Gustafssons kommentar: ”Om man inte kan anpassa sig det minsta kanske det är dags att pröva lyckan någon annanstans, jag börjar tröttna på den negativa särbehandlingen av infödda svenskar!”

Detta är mönstret: Föraktfull ton. Grova kollektiva anklagelser mot människor utifrån etnicitet. Demonstrativ oförståelse för asylsökandes utsatthet, inte ens när de är brottsoffer. Ständigt nära till budskapet ”åk hem”.

Få kan ha missat det ändrade tonläget i diskussioner om invandring och kulturmöten. Många människor, även vissa politiker, yttrar grovheter som var otänkbara för bara några år sedan. Den smygande förändringen har gett viss avtrubbning som gör att mycket av det får ske ostraffat.

Mumlandet i Katrineholms-Kuriren från ordföranden för Liberalerna i Katrineholm, Jan-Olof Blomster, följer samma mönster:

– Det är ingen svängning i politiken. Det här får stå för Stefan och hans Facebook. Jag kan tycka att det är lite olyckligt. Jag har sökt Stefan och jag vill ha ett möte med honom där vi får resonera om det här. En del kan nog vara lite ironi också.

Lite olyckligt? Resonera? Ironi?

Liberalerna, av alla partier, får inte darra det minsta i sådana här frågor. Gustafssons skriverier är främlingsfientliga. Att en sådan person inte kan vara partiets främsta politiker i Katrineholm, eller någon annanstans, borde inte ens behöva sägas.