Ledare I lördags demonstrerade cirka 200 personer på Fristadstorget mot Eskilstunamoderaternas förslag om slöjförbud i grundskolan. Sverigedemokraterna i Eskilstuna vill i sin tur markera att återvändande IS-terrorister inte är välkomna till kommunen, vilket kommunmajoriteten bestående av S, M och C nyligen besvarade med att exempelvis nazister, våldtäktsmän och mördare inte heller ska känna sig välkomna, och meddelade att kommunen har ”väldigt kloka medarbetare som i sitt beslutsfattande kan göra det svårt för de här människorna”.

Vidare har Eskilstunas kommunledning länge velat förbjuda tiggeri och i måndags röstade Katrineholms kommunfullmäktige ja till att införa tiggeriförbud i centrum.

Nu är det dags för nästa steg för att göra den forna fristaden till en förbudsstad.

I tisdagens Eskilstuna-Kuriren berättade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att man inom kort kommer att presentera åtgärder för att förmå nyanlända att välja bort Eskilstuna. Bland annat nämns möjligheten att neka försörjningsstöd till den som bosätter sig i ett så kallat utsatt område.

Här är det dags att trycka på stopp.

I princip ingen vill att människor ska ha som sin minst dåliga försörjningsmöjlighet att sitta utanför affärer i Eskilstuna eller Katrineholm och tigga. På samma sätt är de flesta överens om att flickor och kvinnor inte ska tvingas täcka håret, och att kriminalitet är någonting dåligt som bör förhindras och lagföras. Dessutom ligger det i hela Sveriges intresse att nyanlända, som har flytt från krig eller förtryck och därför beviljats en fristad, ska komma in i samhället så snabbt som möjligt.

Men: Lösningen är inte att införa förbud eller olika ekonomiska villkor beroende på var personen bor eller hur länge hen har varit i Sverige.

I stället behöver framför allt EU ställa krav på medlemsländerna att ta socialt ansvar för sina medborgare. I det här fallet handlar det om att romer i Bulgarien och Rumänien är diskriminerade, bland annat på arbetsmarknaden, och ofta lever i misär.

Återvändande IS-terrorister med svenskt medborgarskap kan inte, vilket har påpekats många gånger, nekas att passera vare sig nationsgränsen eller kommungränsen. De ska behandlas som alla andra, och det kan inkludera kommunal service men även att häktas, åtalas ochfällas för brott om bevisningen håller.

För att få till det senare kan övriga kommuner titta på Stockholm, som nyligen införde ett arbetssätt som gör att socialförvaltningen blir skyldig att lämna information till polis och åklagare vid misstänkta krigsförbrytelser, folkmord eller brott mot mänskligheten. Det är en lösningsinriktad metod, som förbättrar säkerheten på riktigt, till skillnad från att sätta upp stängselrunt kommungränser.

Sist men inte minst vore det korkat att göra om 1990-talets misstag, när nyanlända hänvisades till orter med många lediga bostäder och få lediga jobb. Det försämrade möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden, och även om Eskilstuna har hög arbetslöshet ligger kommunen i Mälardalen som är Sveriges mest expansiva arbetsmarknadsregion.

Därför bör ingen försvåra för nyanlända att bo i Sörmland, som har gott om både jobb och utbildningsplatser. Däremot måste integrationsarbetet växlas upp, så att drömmar blir vardag och verklighet.