Ledare Hotet från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska varken överdrivas eller underskattas. I tisdags lyckades organisationen samla runt 25 medlemmar till manifestation i ett regnigt och blåsigt Visby, och i det senaste riksdagsvalet fick de 0,3 promille.

Det svaga stödet betyder dock inte att organisationen bör eller ens kan ignoreras. Det visade Fredrik Pettersson, före detta sörmländskt landstingsråd, i dag är ombudsman för ABF Sörmland.

När ABF genomförde Almedalsseminariet ”Inga nazister på våra gator – men hur?” fanns NMR i publiken. Efteråt försökte organisationens presstalesperson tränga sig fram till en av paneldeltagarna, som tidigare har misshandlats svårt av nazister. Då ställde sig Fredrik Pettersson demonstrativt i vägen, vilket fångades på bild och hyllades i sociala medier.

Vidare berättar ABF Gotland att de har behövt polisbeskydd under veckan. Nazister har blockerat ingången till en utställning med porträtt av Förintelseöverlevare. Det har klottrats nazistiska symboler. Och RFSL är inte i Visby på grund av NMR:s närvaro.

Det är alltså inte tal om annat än att NMR påverkar sin omgivning, vilket inte bara gäller här och nu. Enligt Säpos senaste årsrapport finns ett långsiktigt hot från vit makt-miljön ”som handlar mer om att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra vårt demokratiska styrelseskick”. Bilden bekräftades under Almedalsseminariet ”Extremism – ett långsiktigt hot mot demokratin”, där Säpo förklarade att hoten inte enbart handlar om attentat, utan om att gång på gång rikta sig mot en viss måltavla.

Panelisternas förslag på lösning är framför allt att motverka utanförskap, eftersom organisationerna vet precis hur de ska göra för att locka vilsna, ofta ensamma, unga killar in i en gemenskap, där alla delar värdegrund och har ett gemensamt mål. Och det gäller att börja jobba tidigt. Emerich Roth, grundare av Fonden mot våld för Medmänsklighet, skrev i veckan att det går att upptäcka ifall en kille riskerar att bli en hatare redan i förskolan och att de flesta som ligger i riskzonen saknar bra manliga förebilder (Svenska Dagbladet, 2/7).

Om vi lyckas fånga upp dem då, eller allra senast i grundskolan, har vi en chans att förverkliga ABF:s paroll: Inga nazister på våra gator.