I Sörmland är det ännu bättre. I förra valet var det bara Eskilstuna och Flen som låg under rikssnittet, och Vingåker och Trosa var högt över.

Men att någonting är bra är inte samma sak som att det inte kan bli bättre. I flera val på 1970-talet röstade över 90 procent av väljarna och Sverige borde kunna landa där igen.

Det – att gå och rösta – är den första poängen i den här texten. Beslut som rör ditt liv är för viktiga för att lämna enbart åt omgivningen.

Den andra är att rösta för något, inte mot. Framför allt eftersom det inte är glasklart vem proteströsten är riktad till. Att ett parti påtalar brister är inte samma sak som att det sitter inne på en lösning. Särskilt inte om lösningen framställs som så enkel att det verkar rent av korkat att göra på ett annat sätt.

Den tredje poängen, som hänger ihop med de två första, är att göra ett någorlunda välgrundat val, fundera på vem som är avsändare till olika budskap och inte svälja lögner, som dem som framkommit i flera fall på nätet.

Enligt P1-morgon har var fjärde röstberättigad ännu inte valt parti (6/9). Om du är en av dem, och inte har obegränsat med tid fram till valdagen, men vill lägga din röst på någonting som verkar rätt för dig, finns en genväg i tre steg.

Det första är att ringa in ungefär var på den politiska skalan man befinner sig. Ett sätt, om man behöver stöd, är att göra två, tre valkompasser, för att få ett hum om vilka tre, fyra partier som har en politik som ligger hyggligt i linje med de egna värderingarna och prioriteringarna.

Dessa partier kan man sedan ägna extra intresse genom att läsa igenom huvuddragen på partiernas hemsidor.

Steg tre är att titta eller lyssna på åtminstone en partiledardebatt. SVT:s sänds i kväll och TV4 kör en duell mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i morgon. Dessutom finns Aftonbladets, Expressens, SR:s och TV4:s debatter utlagda på nätet, precis som SVT:s och SR:s utmärkta utfrågningar med riksdagens partiledare.

Därefter är de flesta redo för vallokalen.