Och mot böneutrop. ”Att människor ska sitta i sin trädgård, kanske ha en grillkväll och höra Allah Akbar tycker inte jag är rätt”. (SVT, 16/8)

Fredagsmyset anses alltså vara så pass hotat att frågan måste lyftas i valrörelsen, trots att det hittills inte har inkommit några anmälningar eller klagomål på platser där det förekommer böneutrop i samband med fredagsbönen, som ofta äger rum runt lunch. Samtidigt är det glest mellan vittnesmålen om pedagoger som rycker blunddockor ur tvååringars armar och tvingar dem att köra runt med leksakståg.

Frågan är alltså vilka reella problem Kristdemokraterna avser lösa.

Även riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tar sikte på inbillade motståndare. ”Det är ju uppenbart så att Migrationsverket – tillsammans med regeringskansliet – gör sitt yttersta [för] att denna rapport inte ska uppmärksammas” skrev han efter att Migrationsverket publicerade sin utgiftsprognos en söndag i juli. Trots att det inte är Migrationsverket som bestämmer när prognoser ska offentliggöras – och därför inte kan ha en dold agenda – utan får hålla sig till direktiven i regleringsbrevet. Dessutom är det rätt svårt, snudd på omöjligt, att mörka en rapport som många journalister och partier väntar på, genom att välja en udda publiceringsdag.

I samma konspirationsteoretiska anda beskyllde tre av Balis partikollegor nyligen svenska medier för att rapportera omotiverat mycket om klimatförändringarna. Syftet skulle vara att rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen, vilket spär på den seglivade myten att ”alla” journalister är miljöpartister. Inte att ett ofta underrapporterat problem fått ökad aktualitet i och med sommarens värmebölja.

I Sörmland hänger Vård för Pengarna på idén att attackera egenproducerade halmdockor. ”Märkligt nog har vården råd med dyra fallskärmar till direktörerna i Sörmland” skriver de i en reklamfilm på nätet. Trots att det, som landstingsrådet Jacob Sandgren (S) påpekade i Katrineholms-Kuriren i tisdags, handlar om en (1) direktör under mandatperioden – övriga utbetalningar är till exempelvis sjuksköterskor – och om en i sammanhanget inte särskilt stor summa.

Vitsen med att förvränga verklighetsbilder, spela på känslor och bygga halmdockor, som man sedan attackerar med full kraft, är att små eller icke-befintliga problem är enkla att lösa och att den misstro man har eldat på mot medier, myndigheter eller politiska motståndare dröjer sig kvar.

Förutom att det är en ohederlig taktik, som partier och etablerade politiker bör hålla sig borta ifrån, är tilltaget onödigt.

Det finns tillräckligt med problem i världen. Vi behöver inte fantisera ihop hydror för att fylla den politiska dagordningen.