Det är centrala budskap i den valplattform som partiledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson presenterade på DN Debatt i går.

Inriktningen är det inget fel på, men konflikträdslan gör Centerpartiets budskap för trubbigt.

Det är en sak att säga humanism i flyktingpolitiken, en annan sak att ta strid mot dem som står för något annat. SD är en given och lätt måltavla, som centerpartisterna träffar återkommande. Däremot väljer Centern att tiga när Moderaterna ständigt lovar att hålla fast vid de nya hårda asylreglerna och till och med skärpa dem.

För att upprätthålla en enig borgerlig fasad och möjligen av rädsla för högerdrev håller Centern – liksom Liberalerna – tyst i de debatterna. Moderaterna, som tycks mindre bekymrade över husfriden, får argumentera ostört.

Reformer för jobb och företagande är alla för. Men vilka är dessa reformer? Det är lätt att förespråka lägreskatt på inkomster och företagsvinster, svårare att ange vilka skatter som då ska höjas. Miljöskatter, som alla pekar på, är viktiga men syftar inte främst till att ge statskassan mer intäkter. De ska minska de miljöskadliga utsläppen och därmed skattebaserna.

Centern har nämnt momshöjning men inte utvecklat tankegångarna närmare. Det är synd, för där finns mycket pengar att hämta.

Den som argumenterar för ett enklare och mer rättvist skattesystem måste också ta sig an ränteavdragen, kapitalinkomstskatten och fastighetsskatten – och se dem som en helhet. Skillnaden i beskattning mellan olika boendeformer och värde på boendet bör utjämnas. Det högsta belopp som någon kan betala i fastighetsskatt bör höjas betydligt.

Det är en fråga om att skapa utrymme för sänkt skatt på arbete men handlar även om rättvisa och likabehandling. Folk med dyra hus i storstäder bör betala någorlunda lika stor värdeandel i fastighetsskatt som folk med billiga hus på landet. Det perspektivet borde rimligtvis ligga en centerpartist nära.

Centern har många gånger stått stadigt när andra partier har svajat. Men C borde kunna ännu bättre. Hitta de liberala principerna i skattepolitiken och konfrontera alla som förespråkar höga gränsmurar.