Det utesluter inte gemensamma förslag, som förra veckans skolutspel, men de har var sittvalprogram. Vid en eventuell regeringsförhandling kommer alla att försöka få igenom så mycket som möjligt, vilket de flesta anser är en självklar demokratisk princip, även om det innebär att delar av den egna politiken inte blir verklighet.

Men inte Moderaterna. I alla fall inte alla.

I en debattartikel i söndagens Expressen kritiserar riksdagskandidaten Ann Heberlein, Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson och Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler, Centerpartiets positiva inställning till familjeåterförening och partiets ja till den så kallade gymnasielagen för ensamkommande.

Så långt är allt i sin ordning. Meningsskillnader ska stötas och blötas, och moderater har lika stor rätt som andra att driva på för sin migrationspolitik.

Men sist i artikeln står det: ”Eftersom olikheterna inom alliansen är så stora, så måste Centerpartiet antingen göra en kraftfull kursändring eller tydligt deklarera att de inte har som ambition att, under kommande mandatperiod, ha något som helst inflytande över landets migrationspolitik”.

Det är ett anmärkningsvärt uttalande. M-trion nöjer sig alltså inte med att kritisera Centerns politik. De kräver även att C ska ändra sig alternativt lämna WO i en för partiet viktig fråga, trots att själva poängen med att det finns olika partier är att de vill olika saker, så att väljarna kan rösta på den företrädare som bäst motsvarar de egna preferenserna.

Vidare anklagar moderaterna Centerpartiet för ”bristande lojalitet med övriga allianspartier” på grund av sina migrationspolitiska ställningstaganden, vilket också är en märklig kommentar. Inte minst eftersom Ulf Kristersson (M) med jämna mellanrum föreslår att M och S ska göra upp om migrationspolitiken, utan att någon anklagar honom för att vara illojal, samt att ett partis främsta uppgift inte är att vara lojal mot andra politiker, utan mot sina väljare.

Det gäller Heberlein, Sonesson och Wutzler, som är så sugna på att få genomslag att de kräver att hela Centernlägger sig platt och blir deras dörrmatta. Men det gäller i lika stor utsträckning alla andra.

Att få igenom sin politik är själva poängen med att vara ett parti.