Krönika av Eva Burman Så kom då den väntade domen mot Patrik Markström. Eskilstunabon döms för att han inte tagit bort kommentarer som anses som hets mot folkgrupp i facebookgruppen Stå upp för Sverige. Därmed är vi kanske ett steg närmare ett slut på näthatet.

Sist jag skrev en krönika i sagda ärende svämmade kommentarsfältet på Stå upp för Sverige över med hat - mot mig. Annars tyngs vanligtvis kommentarerna i sagda grupp mest av hat och hån mot svaga grupper i samhället. Invandrare anses vara roten till allt ont som någonsin drabbat eller kommer drabba landet. Folkförrädare kallas regelmässigt de som försöker ta debatten i kommentarsfälten, om dom inte hinner blockas först. Det är nämligen det vanliga sättet för moderatorerna i Stå upp för Sverige att hantera dem som står upp MOT hat.

I och med domen tvingas nu bloggare och administratörer för grupper i digitala medier ta ansvar - för vad andra skrivit.

Blir det ett prejudikat i HD, vilket åklagaren vill, kan vi se fram emot en mer sansad debatt på nätet.

Det är ett hot mot yttrandefriheten skriker då många och använder liberala slagord.

Men nej, det är det inte.

Du får fortfarande tycka och säga vad du vill i Sverige. Men fortfarande inte VAR du vill.

Och du får inte bedriva eller publicera hets mot folkgrupp. Inte ens i digital form enligt BBS-lagen.

Tingsrättens dom är glasklar.

- Stå upp för Sverige är en interaktiv elektronisk anslagstavla.

- Markström är ansvarig för gruppen.

- Meddelandena har varit klart över gränsen för hets mot folkgrupp.

- Meddelandena har haft stor spridning.

- Markström har inte tagit bort dem trots påstötning.

Att ducka ansvar, vilket Markström försökt göra när han säger att han inte sett kommentarerna, hjälper inte heller enligt domen.

Tingsrätten skriver att han hållit sig medvetet okunnig när han inte läst privata meddelanden. Markström anses alltså ha varit grovt oaktsam.

Dessutom har han själv lagt ut inläggen och kommenterat i tråden varför man menar att den förklaringen inte är trovärdig från hans sida.

Brottet anses så grovt att tingsrätten menar att Patrik Markström borde dömas till fängelse. Men då han är ostraffad slipper han undan med villkorlig dom och böter. Tingsrätten dömer Patrik Markström att betala tillbaka hela advokatkostnaden till staten - då han har råd.

För Markström är domen tuff. Men för debattklimatet är det en lisa.