Insändare Den senaste tiden har rapporterna duggat tätt om kommuner som gör besparingar på skolan. Det kallas att man effektiviserar? Detta trots att de politiska partierna i valrörelsen för mindre än ett halvår sedan skickade ut ett helt annat budskap till väljarna. Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan. Men det budskapet är lika sant i dag som det var då. Därför har lärare på många platser i landet genomfört manifestationen lärarmarschen den här våren.

Vi protesterar mot nedskärningarna! Ska vi ha en förskola-skola-fritidshem med god kvalitet så är det här inte hållbart. Det är förödande att ett stort antal kommuner nu väljer att spara på skolan och att många politiker glömt vad de lovat. Vi vet att kommunernas ekonomiska läge försämrats, men skolan måste vara det sista som blir utsatt för besparingar – inte det första.

Även våra rikspolitiker måste ta sitt ansvar. De kan inte smita undan. Staten måste hjälpa till att investera i en bra skola för barn och elever.

Vi lägger alltså inte hela ansvaret på kommunpolitikerna. För vi vet ju alla att en bra skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Vi vet ju att det samhället investerar i utbildning ger mångdubbelt tillbaka. Vi lärare vet hur oerhört mycket en bra utbildning betyder för barn och elevers framtida liv. Varje dag i skola och förskola bygger man det framtida samhället.

Nu när vi tillsammans säger ifrån är det läge för kloka politiker att lyssna. Och vi säger nu med enad röst att nedskärningarna på skolan måste upphöra. Vi här i Vingåker behöver modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vågar sätta skolan först.

För att investera i skolan och ett attraktivt läraryrke – det vet vi – det är att framtidssäkra Sverige.