Insändare Vad gör det för nytta för oss människor av vara ute och motionera i en miljö av avgaser?

Vi motionerar oftast för att må bra men kommer vi verkligen att må bra i längden av avgaserna?

Enligt en sida som heter NyTeknik skrivs det att de nyttiga effekterna av att motionera för äldre personer kan försvinna i förorenad luft. Det har även Vetenskapsradion rapporterat.

I en studie som gjordes i Storbritannien fick 135 personer i åldrarna 60 år eller äldre, både hjärt- och lungsjuka och friska, ta raska promenader på två olika platser i London. En plats var den tungt trafikerade Oxford Street och den andra platsen var parken Hyde Park. De som promenerade i parken fick en positiv effekt på blodkärlen. Men för dem som promenerade på Oxford Street uteblev effekten helt enligt studien.

En annan artikel jag hittade kommer också från sidan NyTeknik. Där skriver man att en ny rapport från Europeiska miljöbyrån EEA visar att luftkvalitén långsamt förbättras och då också människors hälsa. Men det visar naturligtvis också att Sverige måste fortsätta det aktiva arbetet med att minska utsläppen i hela Europa, säger Leif Holmberg, enhetschef på luftenheten på Naturvårdsverket.

Även om vi är så medvetna om detta enorma problem så hjälper inte många till om man tänker på all befolkning på denna planet. Många bryr sig inte om att stänga av bilen på drive in vid McDonalds eller att stänga av bilen så fort man parkerat den.

Så varför inte hjälpas åt med detta arbete? Vi alla tillsammans kan bidra till en bättre framtid för våra barn och deras barn. Börja med att slänga matrester i de gröna påsarna eller stäng av bilmotorn när den inte behöver vara på. Sätt på dig bältet först och sätt på bilen sen.