Insändare Tvätta händer och hosta i armvecket är förstås bra handfasta råd i coronavirustider och alltid annars. Men det finns andra viktiga åtgärder som vi, var och en, kan och faktiskt måste göra: att förbättra vår motståndskraft mot alla slags infektioner, göra det som med medicinska termer heter att stärka vårt immunförsvar. Bra livsstil ger starkare motståndskraft. Men det är förstås lättare sagt än gjort.

Visst har vi alla något ”Jag vet vad jag borde göra men jag får inte till det” och så fortsätter vi att hoppas på att vi ska få till det en vacker dag. Men nu är det skarpt läge. Nu är det dags att ”få till det”. De gamla vanliga råden må kännas utnötta, men de hjälper. Att prioritera sin sömn, vara ute i friska luften, röra sig dagligen, bli rökfri och välja bra mat stärker motståndskraften. Ju bättre förutsättningar du ger din kropp från och med idag, dess mer rustad står du för de osynliga smittor som sprider sig som en löpeld. 

Jag jobbar till vardags som diabetessköterska och hälsoinspiratör. Eftersom jag har personlig erfarenhet av att byta immunförsvar (benmärgstransplantation) vet jag att stark motståndskraft kan vara skillnad mellan liv och död. Det finns alltid något man kan göra för att stärka det friska och det lilla gör skillnad. Vänta inte till nästa vecka, det är idag och varje dag motståndskraften behövs. Lycka till!