Insändare Lördagen den 25 maj var det dags för den stora finalen på 2019 års Pride i Katrineholm. Ett stort antal (med)människor gick i paraden och samlades i stadsparken för vidare gemenskap och underhållning. Ett av huvudsyftena med Pride är så vitt jag förstått att man vill betona vikten av att alla människor är lika mycket värda. Deltog gjorde en grupp glada socialdemokrater, inkluderande minst en riksdagsman och ett kommunalråd. Glädjande, eftersom de några veckor tidigare i kommunfullmäktige varit med om att driva igenom ett beslut, där man verkligen inte värnar om lika människovärde.

Jag syftar naturligtvis på tiggeriförbudet, som kommer att träda i kraft i Katrineholm. Men det är klart, då handlar det ju om utfattiga romer, som är förtryckta vart de än kommer, inte minst i sina hemländer. En grupp som det känns riskfritt att diskrimera. Ett av de sämsta argumenten för ett tiggeriförbud är att vi genom EU, ska sätta press på hemländerna, så de tar hand om sina egna medborgare. Klart att vi ska, men det ena utesluter väl inte det andra. Det blir väl inte lättare för EU att ta de korrumperade myndigheterna i till exempel Rumänien i örat bara för att vi förbjuder romer att samla in pengar i Sverige. Nej, sanningen är nog betydligt sorgligare än så hos förbudsivrarna – dåligt samvete, egoism och kanske en dos rasism, är nog känslorna som styr.

Har tidigare varit stolt över att bo i Katrineholm och tyckt att det varit en behändig och välskött kommun med centralt läge, som jag rekommenderat människor att bosätta sig i. Tyvärr är det slut med det nu. Jag skäms för min hemkommun och kommer inte längre försöka locka fler innevånare hit där intolerans, rasism, egoism och hyckleri råder. För vad var sossarnas deltagande i Prideparaden om inte rent hyckleri.