Insändare Jag är en 14 årig motorintresserad kille, jag undrar varför mopeder får gå fortare en A-traktorer? Den är mycket säkrare att åka i vid kollision om man jämför med en moped som skulle krocka i 45km/h. 

Hur många gånger har man inte hamnat bakom en A-traktor och önskat att de bara kunde flytta sig. Det sliter på motorn i den låga hastigheten och de höga varven släpper ut mer avgaser. Om man höjer hastigheten skulle de släppa ut mindre avgaser och vi skulle få fler lagliga A-traktorer på vägarna.

Det är en fördel att ha en A-traktor när man ska ta B-körkort. Jag vet att många klagar när man hamnar bakom en A-traktor i 30km/h. Varför inte tänka om? Att detta kan vi förändra, höj hastigheten för A-traktorer till 45 km/h istället. Om fler personer skulle ta upp frågan, kanske det kan bildas en förening.

En A/EPA- traktor var från början till för jordbruk men det finns nog ingen som använder den längre som jordbruksmaskin utan mer som transport till skolan och kunna träffa vänner. De som inte gillar A/EPA-traktorer klagar på Facebook. Varför inte bara tänka om och tänka att jag skulle kunna förändra det genom att börja prata mer om att höja hastigheten för  A-traktorer.

Ett vanligt motargument är att man påstår att ungdomar i 15 års åldern inte är mogna att framföra ett fordon i 45 km/h, men mopedbilar får gå i den hastigheten med samma utbildning som de med A-traktorer. 

Skulle man göra om reglerna så att en A-traktor får gå i 45km/h på 2000–3000 varv så släpper man ut mindre avgaser, motorn håller längre och drar inte lika mycket bränsle. Att höja hastigheten gör också att trafiken flyter på bättre och blir säkrare.