Byggnaden ramar in torget i Katrineholm

2012 fick Katrineholmarna tycka till om hur torget skulle se ut i framtiden. De starkaste synpunkter var att det skulle finnas vatten och grönska och fungera som en samlingsplats med uteserveringar.

2012 fick Katrineholmarna tycka till om hur torget skulle se ut i framtiden. De starkaste synpunkter var att det skulle finnas vatten och grönska och fungera som en samlingsplats med uteserveringar.

Foto: Johan Nygren

Insändare2019-10-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Storhetsvansinne att bygga huset vid torget", publicerad den 15/10. Historiskt sett har Katrineholms torg varit en livlig handelsplats dit man åkte med häst och vagn för att köpa och sälja varor och för att träffas. Genom åren har torget förändrats. Från parkeringsplats till dagens ganska folktomma torg. 

Hösten 2012 genomfördes en omfattande dialog med kommunens invånare. Målet var att få fram hur Katrineholmarna vill se sitt framtida torg och hur man kan hitta nya funktioner för själva torgytan för att skapa mer liv, gemenskap och rörelse i centrala Katrineholm. 

Katrineholmarnas starkaste synpunkter var att torget ska innehålla vatten och grönska och fungera som en samlingsplats med uteserveringar i söderläge, folkliv och aktiviteter. Det ska finnas ”rumskänsla” och ökad gemenskap på torget. Dialogprojektet resulterade sedan i ett förslag av Sweco med lutande gräsytor, vattenlek, omplacerad befintlig arkad och en liten lund. I detta förslag fanns även visionen om en byggnad som ramar in torget. Några år senare röstades förslaget ”Klädd till fest” fram som vinnare av en jury i en arkitekttävling för nytt bostadshus på Stortorget. Totalt inkom 135 förslag.

I dag finns det ett uppdrag i Katrineholms kommuns kommunplan 2019-2022 som handlar om att utreda möjligheterna till ett nytt resecentrum och dess koppling till Stortorget. Arbetet med detaljplanen för det nya bostadshuset på Stortorget kommer att ske parallellt med denna utredning. Frågan om busshållplatser och transporter till och från område kommer därmed att utredas i det arbetet.