Det är väldigt svårt att hänga med i den politiska arenan om man inte själv omringar sig av den sidan av median, speciellt ungdomar som mig själv, men vet du egentligen vad du röstar på?

Det finns två alternativ för hur framtiden Sverige kan se ut, och det beror på om de rödgröna eller alliansen väljer att få stöd av SD och vinner valet. Vi Socialdemokrater går till val med att stoppa de skattepengar som hårt arbetande människor betalar inte ska till riskkapitalisternas fickor. Varje skattekrona som går till riskkapitalisternas ficka är en stöld för vår gemensamma välfärd som vi alla bidrar till, något som höger gladligen röstar på och ser inget problem med det, även om majoriteten av människor som bor i Sverige oavsett politisk åsikt tycker att det är en dålig idé.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är just nu den lägsta på 15 år, fler människor går till jobbet än förr. Det kan dock snart ändras, av de ungdomar som går till jobbet idag kan deras trygga arbetsmiljö mistas. Vi lever i en tid då högern och Sverigedemokraterna vill inskränka anställningsskyddet genom att ta bort turordningsreglerna som gör att arbetsgivare kan sparka en när som helst, samtidigt som de vill sänka lönen för ungdomar och nyanlända i arbetsmarknaden till 70 procent av lönen och fördubbla den tiden för provanställning från 6 månader till 12 månader. De nöjer sig inte bara med att man får en lägre lön, de vill även skapa en otrygg arbetsmiljö som gör att som en individ inte vågar ifrågasätta något, för att inte förlora jobbet. Vi Socialdemokrater har alltid och kommer alltid värna goda anställningsvillkor och bra kollektivavtalsenliga löner, för att vi står på arbetarnas sida.

Många av oss skulle inte ha råd att fortsätta bo i en bostad som har en ökad hyra på 50 procent, men varför tycker då Moderaterna och SD att det är okej? Enligt hyresgästföreningen skulle bostäder i Göteborg och Stockholms hyra öka med 50 procent och i andra delar skulle hyran öka med 5000 kronor i månaden. Det skulle innebära att många ungdomar inte skulle ha råd att flytta hemifrån, att de ofrivilligt bor kvar hos sina föräldrar, och det är redan en verklighet. Vi Socialdemokraters säger nej till marknadshyror och istället lägger fokus på att bygga bostäder som människor har råd att flytta in till, och det satsas redan 3,2 miljarder årligen för fler billiga hyresrätter, och så ska det fortsättas.

Som en ungdom som nyss tagit studenten skulle jag inte har råd att bosätta mig i den 50 procent högre hyran när jag får 70 procent av lönen samtidigt som jag kan förlora mitt jobb i vilken stund som helst. Det finns bara ett parti som visar vägen och har gjort det i flera tals år, se bara vad på några saker Socialdemokratin har åstadkommit i dem fyra åren i regering,

1. Höjt barnbidrag/studiebidrag med 200 kr/mån.

2. 90 dagarsgarantin uppfylld

3. Lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år

4. 3,2 miljarder årligen för fler billiga hyresrätter

5. Infört samtyckeslag

Jag vill bara påminna er om att hjärtat sitter lite till vänster, rösta med ditt hjärta. Ja, jag vet, allas hjärta sitter inte till vänster, men om du ska rösta, rösta då för en tryggare arbetsmiljö, billigare hyresrätter, en jämlikare vård, en rättvisare skola, ett starkare grepp mot sexualbrott, för en starkare välfärd. Du har ett val framför dig, och med historien vet du att socialdemokratin aldrig sviker. Ett parti som tror på att Sverige ska utvecklas inte avvecklas!

Mariam Yassin, ordförande för SSU Katrineholm