Foto:

Vilma Hedlund: Låt oss dagdrömma en liten stund

Sommarkrönika

Frågan "vad vill du bli när du blir stor?" var populär under den tiden som jag gick på förskolan. Det var det ämnet jag och mina vänner kunde prata om i evigheter utan att det någonsin blev tråkigt och jag tror inte vi var ensamma om den saken.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Någon berättade om deras framtida liv som brandman. Hur de skulle släcka bränder och rädda livet på människor, lyssna på Brandsta City Släckers och spela innebandy på stationen. Någon annan ville bli delfinskötare, mata djuren med fisk och simma med dem, bli bästa vän med dem och kunna uppträda i glittrande delfinshower. En annan populär dröm var popsångerska, sjunga Britney-låtar och ha massa fans, viktigt var också att öva på sin autograf. Den har aldrig sett bättre ut än då.

Det var en lekfull värld, en tillåtande värld. Och kanske vore det bra att ta tillbaka den? Låt oss bara dagdrömma en liten stund.

Så vad gör jag i ett annat liv. Jo, ett yrke jag alltid tyckt verkar underbart är lastbilschaufför. Ett yrke jag alltid romantiserat. Hur hade livet varit bakom ratten? Timme efter timme på mitt insuttna säte, käka smågodis och lyssna på P3. Jag skulle vara kung på vägen, särskilt när jag tar upp tre filer varje gång jag ska in och ut i rondeller. Jag ska slingra mig genom Europas vägar och varje dag se nya och vackra miljöer. Det kommer aldrig bli långtråkigt heller, för så fort jag är uttråkad stannar jag vid en vägkrog och snackar skit med mina lastbilskompisar. Vi dricker starkt kaffe och pratar om väglaget med varandra. Sen säger vi hejdå och hoppar in i vårt rullande kontor, redo för flera mil. Alla fördomar om lastbilschaufförer har jag fått från de timmarna jag och pappa kollat på programmet Ice road truckers, ett väldigt överdramatiskt program där man får följa de människor som jobbar med att köra lastbilar i kalla, hala och farliga miljöer. Kanske stämmer inte bilden, kanske gör den det. Kanske får jag aldrig reda på det? Men det gör inget för det är bara en tanke, en dröm.

Nu är det din tur när jag frågar dig. Vad vill du bli när du blir stor?

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKrönika
Relaterat