Eva Burman, Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare, Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Ulf Kristersson (M), partiledare, och Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, debatterade om det fria ordet är hotat, under ledning av Olof Jonmyren, politisk redaktör på Södermanlands Nyheter.

Tidningslösa fläckar riskerar att bli fler

Chefredaktörens krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Är det fria ordet hotat? Det var titeln på den debatt som Katrineholms-Kuriren arrangerade tillsammans med systertidningarna Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter under invigningsdagen av det kulturpolitiska konventet Folk och kultur, som till och med i dag pågår i Eskilstuna. Ämnet debatterades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, moderatledaren Ulf Kristersson, Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare Eva Burman.

Det korta svaret på debattfrågan är ja, det fria ordet är hotat på många sätt och av flera skäl. Katrineholms-Kuriren och övriga lokaltidningar i landet jobbar i en tid då det blir allt svårare för ett mediehus att få ekonomin att gå ihop. Att trycka och distribuera tidningar är väldigt dyrt och äter upp en stor del av pengahögen. Visst får tidningar en del statligt stöd till distributionen, men i vårt fall täcker det inte ens en tiondel av kostnaden. Resten får alltså du som prenumerant vara med och betala.

Vi delar fortfarande ut Katrineholms-Kuriren i nästan hälften av alla hushåll i vårt spridningsområde

Men behövs en papperstidning då? Allt fler människor blir ju digitala och ni vill få oss att ladda ner er nyhetsapp, påpekar du kanske nu. Jo, papperstidningen behövs. Vi delar fortfarande ut Katrineholms-Kuriren i nästan hälften av alla hushåll i vårt spridningsområde. För många är lokala nyheter alltså fortfarande i första hand en papperstidning.

Sen måste Katrineholms-Kuriren parallellt utveckla nyhetsrapporteringen i de digitala kanalerna, till exempel genom vår nyhetsapp. Det är också ett arbete som kräver ny teknik, resurser och pengar. Men det är absolut värt det, eftersom det här är ett sätt att nå helt nya grupper och få fler att bli informerade om vad som sker i Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Traditionellt har annonsintäkterna varit stora i lokaltidningarnas plånböcker. Men i dag är det allt fler som är med och tampas om de lokala annonspengarna. Katrineholms-Kurirens hopp står nu allt mer till att du ser värdet av att ha en lokal nyhetsleverantör och är beredd att betala för det.

Var fjärde svensk kommun saknar bemannad nyhetsredaktion

På sina håll i landet har hela ekvationen redan slutat med att lokaltidningen lagts ner. Det har satts punkt för lokaljournalistiken. Ingen tidning finns att hämta i postlådan, ingen uppdatering sker på nyhetssajten. Institutet för mediestudiers senaste rapport visar att var fjärde svensk kommun i dag saknar bemannad nyhetsredaktion och antalet anställda på redaktionerna har minskar med sju procent på två år.

– Det här är ett hot mot samhället och riskerar i slutändan att leda till att det offentliga samtalet urholkas. Vi förlorar granskningen och det hotar demokratin, säger Alice Bah Kuhnke och påpekade i debatten att det heller inte är så att journalistik kan ersättas av den enorma information som finns inom räckhåll för nästan alla i bland annat digitala kanaler.

För information och journalistik är inte detsamma.

– Det spelar roll att det finns en lokaltidning som granskar. Vi beslutsfattare behöver granskas. Tar vi bort den faktorn blir vi livsfarliga, förklarade kommunalrådet Jimmy Jansson i debatten.

Istället för ett presstöd som räddar lokaljournalistiken (och det lär vi nog aldrig få till fullo) hänger det till syvende och sidst på att du tar ställning för oss och ser till att Katrineholms-Kuriren överlever. För som Jimmy Jansson sa: börjar demokratins grundvalar, det fria ordet, att krackelera, är vi illa ute.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholmVingåkerDemokratiJournalistikKrönika
Relaterat