Sarah Sjöström kan sälla sig till den exklusiva skaran som fått priset två gånger.

Sarah Sjöström är självklar i år – igen

Krönika av Ronny Falck

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det finns två riktigt åtråvärda priser för svenska idrottare att erövra, utöver VM- och OS-medaljer. Det är folkets pris, Jerringpriset och Bragdguldet, som utdelats av Svenska Dagbladet sedan 1925. En titt på vilka som har fått priset genom åren ger vid handen en lista som ger nostalgiska vibrationer.

Här finns namn som Stenmark, Borg, Waldner, Svan, Anja, Sjöberg, Knape, "Carla", Sörenstam, Klüft, Kajsa, Rickardsson och vi har även en katrineholmare på den utsökta listan i form av Susanne Gunnarsson. Hon fick utmärkelsen 1996 ihop med Agneta Andersson. Därför är det som alla förstår en ära att överhuvudtaget bli nämnd i de här sammanhangen.

Men vem ska få 2017 års pris?

Det är inte bara att titta på antalet medaljer och slagna rekord. Bragden måste också vägas mot sporten som sådan. Liksom att i själva ordet bragd finns det en värdering av att man gjort något som inte många förväntat sig. Men just den värderingen verkar inte prioriteras högst, namnet till trots.

En trefaldig världsmästare i skidorientering som Tove Alexandersson kan i popularitet knappast mäta sig med ett älskat fotbollslandslag. Men om man som 25-åriga Tove Alexandersson dessutom har tagit tre VM-guld på tre försök i orientering, då smäller det förstås högre – även om inte heller orientering är den största publikidrotten

Så även om Tove Alexandersson är en fantastisk idrottstjej är det inte många som skulle känna igen henne på stan. Samma sak är det med hoppryttaren Peder Fredricsson.

I hästkretsar är han förstås oerhört stor, i övriga idrotts-Sverige är det nog inte många som tycker att hans EM-guld och -silver är speciellt mycket värt. Inte heller att fotbollslandslaget med ett nödrop tagit sig till VM bland 32 andra länder.

Ingen av dem har mycket att komma med när det gäller att jämföras med vår absolut största världsstjärna, alla kategorier, just nu – Sarah Sjöström.

Den 24-åriga simtjejen fick förvisso Bragdguldet 2015 och för att få det ytterligare en gång måste man sägas stå i en viss särklass. Det är det bara Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärsson som har gjort genom åren. Ska därför Sarah Sjöström kunna sälla sig till den fantastiska trion?

Ja, det tycker jag. Tre VM-guld och ett VM-silver, överlägsen världscupseger och en rad världsrekord under året. Ett tag innehade hon inte mindre än åtta (!) världsrekord samtidigt. Detta i en sport som utövas över hela världen av aktiva som lägger ner åtskilliga timmar varje dag året om, vilket gör konkurrensen mördande.

Sarah Sjöström är mitt självklara val det här året.

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaSport