Påsprungen av älg på väg till bion

Krönika av Peter Johansson

Det är alltid lika smånervöst när man åker hemåt sent på kvällen genom Näshultaskogarna.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Man vet ju att det när som helst kan dyka upp något på vägen. Tack och lov har det hittills handlat om ett par inbromsningar för rådjur och någon räv.

Och totalt sett har jag klarat mig bra när det gäller närkontakten med vilt. Men en gång kom jag inte undan - för det var faktiskt en älg som sprang på min bil. Den lilla Toyota Celican från -76 var fullpackad och vi skulle till Bollnäs på bio en kväll. Det var vinter och uppe i Hälsingland saltade man inte vägarna, så vägbanan var täckt av ett härligt lager packad snö och is.

Efter någon kilometer skymtar jag i ögonvrån att någonting kom springandes från höger på en åker. Jag börjar bromsa, men den fullastade lilla bilen bara gled. Nu var det här på en lång raksträcka och jag hade inga bilar vare sig framför eller bakom mig. Jag fortsatte att pumpa med bromspedalen och styrde över på vänster sida. När bilen i praktiken står helt stilla kommer älgen farande, slår knäna i högerskärmen, drar mulen i huven och voltar över frampartiet ner i vänstra diket – och vi sitter som fågelholkar.

Det blev ingen bio, vi åkte hemåt i stället och ringde polisen för att anmäla det hela.

Hur det gick med älgen ..? Jo, den flög upp på alla fyra och studsade iväg in i skogen, men fick nog dras med en rejäl fläskläpp ett tag.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika