Foto:

Mellandagarna mer än dagar emellan

Krönika av Hilda Djupenström

Nu pustar många av oss ut. Veckor av julstress sätter sina spår och efter de obligatoriska aktiviteterna hamnar vi som i ett stillestånd i mellandagarna.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Från barndomen minns jag att det var dagar då man åt halväckliga godisrester, lekte med sina julklappar och framförallt fick föräldrarnas tillåtelse att lata sig så mycket man ville. Innan nyår är det inte mycket som behöver göras, helt enkelt.

Trots detta har det historiskt sett hänt spektakulära saker i mellandagarna. Någon har haft kraften att vara produktiv trots att det känts som att världen i övrigt har stått still. Den 26 december 1991 upplöste Sovjetunionens högsta sovjet, det då lagstiftande organet, sig själv och därtill Sovjetunionen. Idag på dagen, år 1945, grundades Världsbanken.

Den 28 december är inte heller någon slappardag historiskt. 1895 visade bröderna Lumiére för första gången rörlig bild, TV. Irländska fristaten blev irländska republiken den 28 december 1937 och samma dag år 1945 antog den amerikanska kongressen den numera klassiska trohetseden.

Med det sagt återgår vi till slappandet, tycker jag. Men om du känner att energin finns till att utföra stordåd – håll då inte tillbaka på grund av att det är i mellandagarna. Stordåden verkar inte bry sig om datum.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

JulKrönikaNyår
Relaterat