Med åren blir jag allt mer julnostalgisk

Krönika av Klas-Göran Bäck

God Jul!!

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Visst det är väldigt tidigt att gå omkring och klämma till med God jul! i tid och otid. Men å andra sidan börjar ju julkommersen redan i oktober, så egentligen kan man säga att jag är sent ut.

Det ska det bli ändring på till nästa år, kan jag lova. Kanske det kommer ett God jul redan i september, bara för att vara ute i tid för en gång skull.

Så här i juletid (nåja) går Spotify varm både på jobbet och hemmavid. Det spelas julsånger och det finns en himla massor att välja på. Spotify har ju den goda smaken att lägga upp ett antal spellistor och för tillfället lyssnar jag på Julklassiker med de gamla kära sångarna, som Dean Martin med "Let it snow", Frank Sinatra som sjunger "Mistletoe and Holly", Bing Crosby med jullåtarnas jullåt "White Christmas", Nat KIng Cole med "A Cradle in Bethlehem" och Doris Day kvittrandes "Here comes Santa Claus". Alla underbara julsånger.

Men jag har av någon anledning även en låt som får mig att snabbt trycka fram nästa på spellistan.

Och varför jag under åren har triggat upp en sån antipati mot den låten vet jag inte. Jag kommer ihåg när den kom och då tycket jag den var helt ok. Men nu! Yack.

Vilken är då låten, kanske någon tänker och vill veta.

Och då ska denna någon inte behöva bli besviken:

Det är (rysning) "Tänd ett ljus" med Triad (rysning igen).

Men för övrigt kan jag lyssna på allt från Adolphson och Falks "Mer jul" till Carola med "Hej mitt vinterland".

Som minnesgoda kanske erinrar sig har jag under sex år valt att fira jul utomlands, men förra julen var jag åter tillbaka till mer traditionellt julfirande.

Och så blir det även denna jul, om än att jag och hustrun inte tar i så att vi spricker. Grabben och hans dog lär vara hemma och fira jul, så det blir att trilla köttbullar i parti och minut, och ett stort lass prinskorvar därtill. Så är grabben och hunden nöjda med sin jultallrik.

Vi äldre måste i alla fall ha någon sill och lite lax och framförallt Janssons! Och i år har vi faktiskt en idé om att fixa till en julskinka också. Det var nog 20 år sen sist som jag kokte och ugnsgriljerade en skinka, men i år är det dags igen.

Nu är den stora frågan, ska vi ta en topp på vår vildvuxna granhäck och klä upp enligt konstens alla regler? Vi är inte framme vid beslut än. Men barrande granar skapar ju inte någon julfrid, precis. Och konstgjord gran kommer icke över min tröskel, någonsin. Ska det vara så ska det. Men kanske inte i år i alla fall.

Hemmagjorda glöggen står och mognar till, och med några julmust, jultomtsskum och ett antal julfilmer på Netflix i väntan på att den "riktiga" julen äntligen ska komma är det trots mörker och kyla en väldigt trevlig tid på året.

Just saying.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerKrönika
Relaterat