Henrik Wising, reporter på Katrineholms-Kuriren.

Loppet inte kört för festligare Fettisdag

Krönika av Henrik Wising

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

I dag är det alltså Fettisdagen, julafton för semmelslafsarna. Deras aptit torde vara väl retad vid det här laget, också av den kladdiga mediahajpen kring dessa populära bakelsebullar. Även denna tidning har haft ett gäng testpiloter som med gräddiga munnar gottat sig i den flora av fin- och fulsemlor som knådas ut ”en mandel-masse”

Men mycket mer action än att bränna sig på hetväggen erbjuder dagen inte. Annat är det i England, som i dag firar Internationella pannkaksdagen. Säga vad man vill om britter, men de säger inte nej till glada spektakel.

För det är inte så att de nöjer sig med att äta pannkakorna. De springer pannkakslopp också. De tävlande ställer upp vid startlinjen med varsin stekpanna med pankis i. Sedan blir det kuta av. Kruxet är att de före målgång ska klara att i luften vända pannkakan minst tre gånger.

Loppen lär vara välbesökta och underhållande folknöjen. Det låter som något vi svenskar skulle behöva, under dessa grå och slitsamma oxveckor men också vid andra tider på året.

Fettisdagen kanske borde kombineras med skidstafetter där vi från mun till mun ska ta en semla först över mållinjen? Surströmmingspremiären är som gjord för kast med liten rutten fisk in i motvillig mun. Och på Kanelbullens dag kan vi alltid tävla i snyggaste magplasket i en pool fylld med deg.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika