Bilavgaser står för ungefär 20 procent av Sveriges utsläpp.

Jag förstör klotet

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Klotet är hotat, avgaserna är en bov och bilarna är fordonen som är med och spyr ut dem. Faktum är att bilavgaserna står för ungefär 20 procent av Sveriges utsläpp, enligt Konsumentverket. Och trots de nedslående uppgifterna blir inte antalet bilar på de svenska vägarna färre, utan fler. Det berättade ett drivmedelsbolag i veckan, när de mejlade ut ett pressmeddelande om vilket län som korats till Årets billän. Stockholm tog hem titeln, eftersom man där lyckats bäst utifrån hur bilkörningen påverkar klimatet – alltså gjort saker som bidragit till en minskad klimatpåverkan genom bilkörningen.

Sörmland fick en föga smickrande elfteplats och trots att vi sänkt antalet körda mil med 10 under året och att antalet liter tankade drivmedel blivit 35 liter mindre är det klart att statistiken ger oss en del att fundera på gällande våra transportvanor. Hur rör vi oss egentligen? Ja, väldigt bilburet är svaret.

I Sörmland har vi 0,58 bilar per invånare, vi kör i snitt 1177 mil om året och vi förbrukar 835 liter drivmedel per år.

Jag är en av dem som äger bil, jag kör betydligt mer än genomsnittet, eftersom jag bilpendlar till jobbet, och jag förpestar därmed miljön mer än andra. Den dagen jag kan ta cykeln till jobbet lovar jag att göra det, tills dess tröstar jag mig med att våra redaktionsbilar i alla fall är klimatsmart framburna hybrider, där vissa varianter släpper ut upp emot 400 gånger mindre koldioxid än bensinvarianter.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

BilarKlimatKlimathotetKrönika
Relaterat