21 december klockan 17.38 når vi årets mörkaste tid.

I dag kommer ljuset tillbaka

Krönika av Marie Hillblom

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Vad mörkt det är! Det känns som att det inte är ljust nästan nå´t alls, konstaterar äldste sonen, men tröstar sedan både sig själv och mig med att konstatera att det snart blir ändring. Så tänder han den nyinköpta lilla adventsgranen i plast i sitt rum. Perfekt för att sprida lite mysigt ljus i mörkret.

Och i dag vänder det: nu går vi åter mot ljusare tider. Den som spanar i almanackan ser att det står "vintersolståndet", det betyder att vi nu nått mörkrets djupaste tid, att just denna dag är årets mörkaste och kortaste. Klockan 17.28 i dag är den exakta tidpunkten för vintersolståndet, enligt SMHI.

Vintersolståndet och den här mörkaste mörka dagen beror på att jordaxeln just nu lutar som mest bort från solen för oss på det norra halvklotet. Det här har både jag och sonen lärt oss när vi för ett tag sedan hjälptes åt och pluggade läxorna om universum, solsystemet och hur allt det där hänger samman med våra årstider och dygn.

Redan från 17.29 i dag går vi mot ljusare tider. Då har det vänt. Fast visst kommer det att kännas rätt mörkt ett tag till. Så adventsgranen lär nog få lysa minst fram till tjugondedag Knut, och kanske ett tag till. För hur var det: klaga inte på mörkret, tänd ett ljus.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnJulKrönikaväder
Relaterat