Foto:

Hösten är på ingång

Go'morron

Det är nu alla krafter behövs för att se det positiva i den tid som annalkas. Tänk på att det är nu vi skördar, vindruvor, morötter, potatis, tomater, gurka, persilja, dill, (om den nu klarade sommaren). Äpplen plockas och mustas, det bakas äpplekaka, ingefärspäron kokas och vi kan tända ljus på bordet när vi dricker kaffet och tar en tugga av äpplekakan.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Luften är hög med mycket syre i och kvällen är klar och fin. På morgonen ligger dimman tät och skapar pastellfärger i naturen. Kantarellerna lyser klart gula i skogen och torkad karljohansvamp fyller glasburkarna.

Röda kräftor på bordet och vi tar på små lustiga hattar och sjunger klassiska visor och en klar vätska med kryddig smak rinner ned i halsen. Röda lökringar, hårt norrländskt tunnbröd och skivad mandelpotatis samsas med en vällagrad fiskbit som sköljs ned med kärnmjölk.

Glöm inte bort att tända den öppna brasan och låta björkveden spraka. Levande ljus med sitt varma sken lyser välkomnande i stugorna.

Det är nu man ger sig ut på en spegelblank sjö för att fånga en välmatad gös en ljummen kväll när dagen övergår till natt.

Har du orkat läsa så här långt så håller du väl med om att hösten inte är så tokig.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika