Katrineholmsrevyn ger sin 31:a föreställning just nu.

Hoppfulla revyapplåder inför årets pride

Chefredaktörens krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Att växa som människa och att våga vara sig själv, i och genom relationer och genom möten med andra människor. Det är uppmaningen jag tar med mig från årets Katrineholmsrevy. Den 31:a i ordningen och en kulturinstitution som har i uppgift att från scenen sätta fokus på samhället och vad som sker, som ska utmana och uppmana.

Revyn manar oss att våga gå från mellanmjölksfållan och all inclusive-resor, bryta normen och kliva fram och vara den unika individ i den mångfald av människor i regnbågens alla färger som tillsammans utgör samhället. Och revypubliken visar att det är precis det här som människor längtar efter. För när revyn sätter strålkastarljuset på mansplaining, killgissning och tröttsamma mansjargonger är applåderna höga och gillande.

Jämställdhet och mångfald är nu ledstjärnan

Precis som #metoo-uppropen redan vittnat om säger publikreaktionerna att många människor nu har fått nog av patriarkatet och ett samhälle med mäns överordning. Jämställdhet och mångfald är nu ledstjärnan.

Allra mest positivt gehör uppfattar jag att Katrineholmsrevyns nummer "Vår egen prideparad" får, med text skriven av Niklas Johansson (som du även regelbundet läser krönikor av i Katrineholms-Kuriren). "Här i vår demokrati får alla vara som de är", lyder orden och när en nazist gestaltas på scenen visar revygänget vad tillsammansskap kan åstadkomma. Att inte sitta och se på när ilskan växer, utan gå samman och visa att "vi är många, vi är fler än er" och få en styrka stor nog att besegra det onda. Nazisten släpper sin ideologi.

Att sitta i revypubliken och uppleva dessa reaktioner skapar hopp. I synnerhet eftersom vi nu befinner oss i ett valår, där demokratins företrädare ska förnyas, från riksdag till landsting och kommun. Vi lever i ett område där de rasistiska Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014 fick var femte röst av Vingåkersborna och mer än var tionde röst i Katrineholm, väljare som lagt sin röst på ett parti som ställer grupper mot varandra och som knappast främjar ett samhälle där människor fritt kan växa i regnbågens alla färger. Revypublikens applåder talar om att utgången i höstens val kan se annorlunda ut.

Ta steget från fåtöljen i revypubliken, ut på gatorna och på allvar visa att vi är många som står upp för en demokrati

Applåderna ljuder också lovande för den andra upplagan av prideparaden som kommer att genomföras i Katrineholm den 5 maj med temat #normbreak. Då finns chansen att ta steget från fåtöljen i revypubliken, ut på gatorna och på allvar visa att vi är många som står upp för en demokrati, ett samhälle där alla människor har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter, där vi får vara oss själva, kan växa, kan visa och få kärlek och respekt för precis de vi är.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVingåkerJämställdhetKrönikaPolitikPridemetoo
Relaterat