Ett helt nytt sätt att stressa på

Krönika av Cecilia Tuohy

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Tårtan är färdig. Dekorerad med sockerpasta och små bilar till en treårig tjej som älskar bilar. Tårtbagerskan fotar tårtan i olika vinklar, tänder och släcker lampor, med tårtan suddig i förgrunden och en prickig duk knivskarp i bakgrunden. – Jag måste ta massor av bilder nu, så det räcker på Instagram tills nästa gång jag bakar tårta, suckar hon.

Det är en helt ny sorts stress vi skådar: instagramstress. Den drabbar nog främst den, som har ett särskilt konto på Instagram. Mitt särskilda konto handlar om mitt sommarhus. Varje gång jag är i huset måste jag fota hysteriskt, för att sedan kunna portionera ut en eller ett par bilder om dagen, tills jag kommer dit igen. Ibland dröjer det en månad, vilket innebär att jag måste ha minst 30 bilder att portionera ut. Vänner med trädgårdskonton har samma problem. Om de inte hinner hem till trädgården i dagsljus måste helgens bilder räcka hela veckan.

— Varför kan man inte vänta med att lägga upp bilder tills man är på plats, eller det är ljust i trädgården, frågar sig den logiskt tänkande. Nej, för folk avföljer konton som inte är tillräckligt aktiva. — Vad spelar det för roll, kontot är väl för din egen skull, fortsätter den logiska. Då saknar i regel instagramstressaren svar och byter gärna ämne: kan jag lägga upp den här bilden? Kan inte den ha med sommarhuset att göra? Lite?

Läs mer om dessa ämnen

Krönika