Foto:

Det är inte modigt att klippa håret kort

Krönika av Carina Wising

Vad är mod? Är det att våga klippa en kort frisyr?

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Uppenbarligen. När jag googlar bilder inför ett frisörbesök dyker samma uttryck upp om och om igen: "det är MODIGT att klippa av sig håret!".

Jag tror inte ett dugg på att styrkan sitter i håret, även om Simson onekligen råkade illa ut när han blev av med sina flätor.

Mod beskrivs i Nationalencyklopedin som "förmågan att övervinna sin rädsla och handla i en riskfylld situation för att nå ett viktigt mål".

Nog för att en frisör har vassa verktyg, men jag antar att vi inte är många som känner oss som kunder hos Sweeney Todd när vi går till frissan? Dessutom brukar frisörer vara ganska medgörliga kring kundens önskemål. Det ska mycket till för att den som ville klippa topparna kommer ut från salongen med renrakat huvud.

Jag har kort hår. Jag är inte ett dugg modig. Jag ska tala om för er vad mod är. Mod är att vara en 93-årig Förintelseöverlevare som åker till Ludvika när nazister marscherar på gatorna.

Hédi Fried är modig. En som väljer en kort frisyr är bara en som väljer en kort frisyr.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika