Avsatt på grund av misstanke om difteri

Krönika av Rosel Jern

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Säg Sumatra och jag tänker på historien om hur mamma och mormor blev strandsatta på den indonesiska ön efter misstanke om smitta. Mamma var ett barn och skeppsläkaren trodde att hon hade den dödligt farliga sjukdomen difteri. De fick kliva av fartyget, som fortsatte vidare över Indiska oceanen.

På Sumatra fanns bara nunnor, berättade mamma för mig. I alla fall där mormor och hon hamnade. Mamma var, lyckligtvis, inte alls sjuk i difteri, och blev frisk efter ett par dagar. Där satt mormor med ett 5-årigt barn och visste inte när hon skulle ha möjlighet att ta sig vidare till sitt slutmål, Kina.

Hur länge de var där, och hur mormor bar sig åt vet jag inte. Det blev aldrig så att jag frågade mormor om det. Mamma återgav historien som hon uppfattade det hela som barn. Och jag hörde samma sak så många gånger att jag tappade intresset. Nu skulle jag vilja veta mer.

Det finns många berättelser som inte blir uppmärksammade förrän det är för sent. För den som söker kunskap om sina föregångare i familj och släkt kan det löna sig att fråga och lyssna medan det finns någon kvar som kan berätta.

Läs mer om dessa ämnen

FamiljPersonligt