Vingåkerstjejer segrare i matlagningstävling

Under en matfestival i Värmland tog Vingåkerstjejerna Sara Svensson och Amanda Stensson varsin förstaplats i en matlagningstävling.

Sara Svensson och Amanda Stensson vann varsin tävling under matfestivalen Smaka på Värmland.

Sara Svensson och Amanda Stensson vann varsin tävling under matfestivalen Smaka på Värmland.

Foto: Privat

Vingåker2019-10-03 15:13

Tävlingen hölls under matfestivalen Smaka på Värmland i helgen. 

13-åriga Amanda Stensson, som tidigare i år kom tvåa i Sveriges yngsta mästerkock, tog nu hem förstaplatsen i Årets gröna minikock. 

Sara Svensson, skolkock på Slottsskolan, tog hem en förstaplats i Årets gröna mästerkock. 

Amanda Stenssons vinnarrätt var en päronsallad med vegetariska nuggets av champinjoner och rödbetshummus. 

– Jag lagar inte så mycket vegetariskt, men jag gjorde det som en rolig utmaning, eftersom jag tycker om att testa och utmana mig själv, berättar hon. 

Det här var också hennes första livetävling. 

– Jag var jättenervös och skakade. Men det var så roligt när jag fick komma upp på scenen och släppa loss och bara köra, säger hon. 

Sara Svenssons vinnarrätt var Chili Peas – en friterad polentaboll, serverad med majonnäs med Karl Johanssvamp, och en nudelsallad med lime och koriander. 

– Jag är superintresserad av vegetarisk matlagning och gillar att ta ett bra koncept och omvandla det till vegetariskt, för att få ungarna att käka lite mer grönt, förklarar hon. 

Sara Svensson är en mångfaldigt prisbelönad skolkock. Förra året hyllades hon för sin insats under skogsbranden, och nyligen tog hon andraplatsen i Årets skolkock 2019. 

Men segern i helgens tävling var ändå lite extra speciell för henne, av flera skäl.  

– Den var superviktig för jag fyllde 40 den dagen. Och så var det första gången jag blev poängbedömd, Men jag var kolugn hela vägen, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!