Sker ingen lösning på konflikten före måndag den 15 juni, träder stridsåtgärderna av Brandmännens riksförbund, BRF, i kraft.
BRF organiserar cirka 9 000 av landets 15 000 brandmän, både hel- och deltidsanställda. Konflikten handlar dock om deltidsbrandmännen och i västra Sörmland berörs elva personer. Majoriteten av dessa, nio brandmän, jobbar i Vingåker.
– Av dem är en föräldraledig och ett par sjukskrivna, säger Roger Larsson, chef för Västra Sörmlands räddningstjänst.
Han ser ingen fara för att konflikten ska påverka det akuta räddningsarbetet. Varslet om blockad innebär framför allt att deltidsbrandmän anställda av kommuner och räddningstjänstförbund inte kommer att jobba extra utöver sin ordinarie arbetstid.
– Det är mot oss som arbetsgivarpart som stridsåtgärderna ställs. BRF har varit tydligt med att tredje man inte ska behöva drabbas, och jag ser inga större problem. Bryter det ut en brand kan vi förstås inte ringa in extra folk. De kan å andra sidan erbjuda sin hjälp, förutsatt att vi håller oss till spelreglerna, säger Roger Larsson.
Varslet gäller endast BRF-anslutna deltidsbrandmän. I Högsjö, liksom i Björkvik, har BRF inga medlemmar. Två personer vid Julita deltidskår berörs dock.
– Sedan vet vi förstås inte hur arbetsgivarsidan kommer att bemöta varslet. Blir det en långvarig konflikt kan det bli bekymmersamt. Men det finns en möjlighet att begära dispens från blockaden, det har BRF varit tydligt med.
Konflikten mellan BRF och arbetsgivarparterna, Sveriges kommuner och landsting och Pacta, bröt ut när förhandlingarna om nytt kollektivavtal strandade.
Facket vill bland annat komma ikapp andra kommunalanställda lönemässigt, men också att medlemmarna ska kunna teckna lokalt anpassade schemalösningar.