"Kvinnor skulle aldrig kunna sälja sex, om det inte fanns män som ville köpa", skrev kvinno- och tjejjouren Miranda i ett debattinlägg i måndagens Katrineholms-Kuriren, efter förra veckans artiklar om en man som erbjudits sexköp i Vingåker.
"Alla har rätt till sina känslor, men rubriken och innehållet i artikeln riskerar att sätta fokus på fel saker, vem som är subjekt och objekt. Fokus ska ändå ligga på den utsatthet och grymma tillvaro som kvinnan tvingas leva i. Händelsen som skildras är ett resultat av bland annat fattigdom och sexuella övergrepp i barndomen, men också att det finns efterfrågan", skriver personal på kvinnojouren i debattartikeln.
Det är inte kvinnor som ska sluta sälja, utan män som ska sluta köpa, fortsätter debattartikeln.
Sexköpslagen infördes 1998 i Sverige, som därmed blev det första land där köp av sexuella tjänster blev olagligt, medan det är tillåtet att sälja sex. Syftet med den lagkonstruktionen är att inte ytterligare skuldbelägga de prostituerade, som bedöms vara utsatta ändå, utan fokusera på köparen.
Simon Häggström är polis och specialist på frågor om människohandel vid polisens Nationella operativa avdelning. Han har till SVT sagt att problemet i grund och botten är att alldeles för många män köper sex varje år i Sverige.
"Vi pratar tusentals" har Häggström sagt till SVT.
Trots att lagen har funnits i över 20 år och numera utgör en del av brottsbalken, är det inte så ofta domstolarna hanterar sexköpsärenden.
- Det är väldigt sällan i åklagarkammaren Nyköping. Vi har haft det någon enstaka gång de senaste tre, fyra åren. Därför är det svårt att säga något, jag kommer inte i kontakt med den lagstiftningen, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand.
Simon Häggström tycker dock inte att själva lagen är ett misslyckande, utan att den förändrat synen på prostitution. Länder som saknar liknande lagstiftning har högre andel våldsbrott kopplade till sexköp och mer omfattande människohandel, än Sverige.
"Man får inte stirra sig blind på enbart huruvida människor döms till fängelse eller inte. Sexköpslagen är ett av de viktigaste verktygen vi har i kampen mot människohandlarna, även om det inte betyder att vi är helt tillfreds med påföljderna", säger Simon Häggström till SVT.