Den 24 juli gick Sörmland vatten ut med en vädjan om att inte använda dricksvatten till exempelvis att vattna gräsmattan. I går hävdes förbudet men uppmaningen om att vara sparsam med vattnet står kvar.
– Det vi vet och har erfarenhet av är att när man häver ett förbud så kan konsumtionen öka kraftigt. Vi kommer fortfarande uppmana till att man ska vara restriktiv med dricksvattnet, säger Per Ivarsson på Sörmland vatten.
Efter en mycket torr sommarperiod med heta dagar börjar hösten så sakta göra sig påmind. Efterfrågan på vatten har varit stor men Per Ivarsson menar att det inte är brist på vatten som var grunden till bevattningsförbudet.
– Vi producerar vatten utifrån efterfrågan men under torrperioder kan det finnas risk att vattenförbrukningen övergår produktionen eller tillförseln i våra vattenmagasin. Vi såg att konsumtionen ökade i juli och fattade därför beslutet att införa ett förbud innan förbrukningen övergick produktionen, säger han.
Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser, menar Per Ivarsson. Under perioden maj-augusti används väldigt mycket dricksvatten för bevattning av gräs, häckar och liknande samt till att fylla pooler.
Upp till 25 procent av dricksvattnet som produceras kan under en lite torrare period gå åt för bevattning. Tidvis orsakar bevattningen även lågt tryck i vattenledningarna, vilket blir ett problem för många kunder.
De som har velat svalka sig i en pool för att komma undan hettan har under hela sommaren kunnat beställa vatten i en tankbil från Sörmland vatten.
– Vi vill egentligen alltid att man ska ta vatten via vår tjänst där man kan beställa en poolfyllning. Då kommer vi ut med en tankbil och fyller poolen.
Det går ju alltid att fylla med kranvatten men gör många det samtidigt så blir det ett ökat nyttjande och då kan det påverka hur mycket vatten som finns i vattentornet, säger Per Ivarsson.