Näringslivsenkäten redovisas varje år av Svenskt näringsliv. I undersökningen var det bara två av länets nio kommuner som gick bakåt i mätningen - Trosa och Vingåker.
Suzanne Östman Bäckman är näringslivsansvarig på Vingåkers kommun. Hon tar enkäten på allvar, men menar samtidigt att det finns anledning att sitta ner i båten.
– Vi har en kommun som jag tycker är öppen, där politiker och tjänstemän är villiga att språka med företagarna. De är ute på företagsbesök och sitter med i morgonsofforna, säger hon.
Hur tolkar du enkäten?
– Det är alltid intressant med enkäten. Tyvärr visar resultatet lite svagt nedför. Men betygen på rankningen av företagsklimatet är över gränsen för godkänt. Naturligtvis tittar vi på vad företagen sagt och analyserar deras svar - samtidigt drar vi inte för stora växlar, säger Suzanne Östman Bäckman.
I förra årets rankning av företagsklimatet i landet, som inte är detsamma som resultatet i näringslivsenkäten, klättrade Vingåkers kommun 99 placeringar - från plats 234 till 135. Suzanne Östman Bäckman vill inte prata siffror i framtida mätningar.
– Vi har inte bestämt oss för någon siffra. Där är vi inte i dag. Vissa kommuner pratar gärna siffror. Vi har en bra kommunledning och är lyhörda mot företagen. Vi är glada att vi gick upp 99 platser förra året. Det gör vi inte av någon slump. Det handlar bara om gott arbete, säger hon.
Men det är inte bara Suzanne Östman Bäckman som ser en ljus framtid för Vingåkers företagsklimat. Visionen delas även av Mats Wangenfors, delägare i Linderoths tryckeri. Han tycker att kommunen sluter upp med engagemang och intresse.
– Vi har för vår del ett bra samarbete med kommunen. De försöker att ställa upp och vara nära, jämförelsevis med vad jag har hört från andra kommuner, säger han.