Marianne Isaksson (V), ledamot för Vingåker i Viadidaktnämnden, är upprörd över de långa väntetiderna och kräver att Viadidakt får mer pengar.
— På det sista mötet innan jul fick vi veta hur illa det var. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar vilket gör att nyanlända invandrare kan få vänta upp till fyra månader med att få börja på SFI-undervisning. Det är alldeles för lång tid! säger Marianne Isaksson som menar att nyckeln till en god integration i det svenska samhället är att kunna språket.
Marianne Isaksson drar Storumans kommun som exempel.
— Jag såg på tv häromdagen att i Storuman börjar SFI-undervisningen från första dagen. Så ska det vara här också, anser jag. Det är viktigt att undervisningen i svenska börjar direkt. Jag har aldrig hört talas om att det ska ta så lång tid som fyra månader att få börja på SFI. Det är viktigt att Katrineholms och Vingåkers kommuner reagerar och agerar, det väntas ju fler flyktingar. Finns det inga pengar så måste Viadidakt få ett tillskott för att klara av denna viktiga fråga, säger Marianne Isaksson.
Jan Berthelsen, som är förvaltningschef för Viadidakt, bekräftar att det för närvarande är väntetid för att få påbörja SFI inom Viadidakt.
— Vi har tyvärr hamnat i en situation som gör att en hel del människor fått och kommer att få vänta, säger Jan Berthelsen och säger att orsaken främst är ekonomisk.
— Det handlar ju om en budget som vi måste rätta oss efter. De bidrag som vi får efter att den nya etableringslagen trädde i kraft 2010 är inte lika frikostiga som de var tidigare, säger Jan Berthelsen och berättar att bidraget som hemkommunen får av staten inte täcker hela kostnaden för SFI-undervisningen eftersom andra kommunala etableringskostnader, såsom administration, tolkhjälp med mera räknas av från bidraget. Det har lett till att Viadidakt i dag har färre SFI-lärare och att köerna för att få börja därmed blivit längre.
— Det är olyckligt. Vi hade inga köer innan den nya lagen kom 2010, säger Jan Berthelsen som berättar att det pågår ett politiskt arbete runt om i landet med att försöka övertyga regeringen om att göra etableringsbidragen till kommunerna större.
Jan Berthelsen berättar att antalet SFI-studerande i Katrineholm och Vingåker även är relativt högt i jämförelse med många andra kommuner. För närvarande studerar cirka 400 personer på SFI – lika många studenter har exempelvis den betydligt större Borlänge kommun.
— Nu väntas också fler syriska flyktingar och lägger vi dessutom till anhöriginvandringen så kommer det att påverka oss. Jag vill samtidigt säga att vi är stolta över det arbete vi gör men tyvärr så har vi en budget som vi måste hålla oss till, säger Jan Berthelsen.