Upptäckten av vattenläckan gjordes i april förra året.
– Vi skulle ta bort väggarna till det som var domarrummet för att göra hemmalagets omklädningsrum större. Då upptäcktes att rören var sönderrostade och att det var fullt av mögel i golvet, berättar vaktmästaren Torbjörn Larsson.
Läckan har gett omfattande konsekvenser. Efterhand upptäcktes ännu fler vattenläckor från det havererade värmesystemet. Golvet i det som förut var domarrummet har bilats upp och där syns orsaken till skadorna: gamla, rostiga rör som knappt håller samman alls.
– På ett papper från försäkringsbolaget står det att systemet är från 1980, men det måste vara ännu äldre – minst 35 år, säger Sven Dahlgren som jobbar på Vif:s kansli.
– Ännu äldre. Jag tror att de är bortåt 50 år, lika gamla som klubbhuset, säger Torbjörn Larsson.
Oavsett är rören är för gamla för att klubben ska få någon ersättning. Därför har den vänt sig till kultur- och fritidsnämnden och ansökt om 180 000 kronor. Som det ser ut kan föreningen få ekonomisk hjälp till framför allt nya stammar och golvmattor.
– För att klara mellanskillnaden tvingas vi skjuta till av egna medel. Det kommer att tillkomma åtskilliga tusenlappar för väv, färg, balken i taket. Avfuktningen har kostat mycket också. Som tur är har vi, och särskilt Torbjörn, kunnat göra mycket själva, säger Dahlgren och fortsätter:
– Vi är ganska säkra på att vi får hjälp av kommunen. Om inte, får vi ta ett lån och då får mycket annat stå tillbaka, till exempel de nya målen som vi behöver.
Dahlgren kan sannolikt vara lugn för att kultur- och fritidsnämnden går in med 100 000 kronor. Nämnden har av kommunstyrelsen begärt tillstånd att omfördela pengar för att kunna hjälpa Vif.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) betonar att kommunstyrelsens arbetsutskott har haft uppe ärendet och har inget att erinra mot nämndens begäran. Nu ska kommunstyrelsen beslut på måndag.